Kuhanjem tegli sa voćem u pari spremaju se razni kompoti. Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košpicama i ljuskom, a marelice i breskve, spremajte bez ljuske i košpica. Kruške i dunje ogulite i uklonite im košpice.
Kad teglu do pola napunite voćem zalijte prokuhanom i mlakom rastopinom šećera i vode. U dublji lonac stavite dobro zavrnute tegle i dospite vodu u lonac tako da budu potpuno potopljene. Temperatura u teglama i loncu mora biti iste temperature, da tegle ne bi pukle. Kad voda proključa, treba da vri još 15 ak minuta, ostaviti da se kompot ohladi u toj posudi. Obrisati staklenke i čuvati ih za zimu.
KOMPOT OD TREŠANJA:
1 kg trešanja
220 g šećera
Trešnje operite, izvadite im koštice i složite gusto u staklenke. Dodajte nekoliko koštica za bolji okus. Svaki red trešanja pospite šećerom i ostavite da ga voće upije. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.
KOMPOT OD VIŠANJA:
1 kg višanja
500 g šećera
Operite i očistite višnje te ih složite u staklenke. Svaki red pospite šećerom i pričekajte da ga voće upije i pusti sok. Po potrebi dodajte vode i pasterizirajte.
KOMPOT OD KUPINA:
1 kg kupina
700 g šećera
Oprane i ocijeđene kupine očistite od peteljki i stavite u veću posudu. Pazite da se dobro ocijede kako na njima ne bi ostalo vode od pranja. Pospijte ih šećerom i lagano izmješajte pazeći da se ne zdrobe. Ostavite 1 sat da puste sok. Izvadite kupine iz soka pa ih složite u staklenke i zalijte vlastitim sokom. Ako nema dovoljno soka za napuniti sve staklenke dodajte u svaku malo vode. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.
KOMPOT OD JAGODA.
1 kg jagoda
30 dkg šećera
Zdrave i zrele jagode očistite, brzo operite i dobro ocijedite. U čiste staklenke složite red jagoda, red šećera i tako dok ne potrošite sve jagode. Posljednji red treba da bude šećer. Jagode ostavite do drugog dana da se slegnu, a onda staklenke do kraja napunite jagodama i šećerom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte na laganoj vatri od 75° C oko 10- 15 minuta.
KOMPOT OD BRESAKA S MEDOM:
1 kg bresaka
250 g meda
0,3 l vode
U staklenku složite oprane i prepolovljene breskve. Skuhajte sirup od meda i vode i kad se smlači njime prelijte voće. Pasterizirajte oko 20 minuta. Voćni kompot s medom je zdraviji od onog s šećerom a i poprima posebnu aromu.
KOMPOT OD ŠLJIVA:
1 kg šljiva
150 g šećera
0,5 l vode
Šljive za kompot moraju biti čvrste ali dovoljno zrele i slatke. Operite ih i izbodite iglom da se ne raspucaju pri kuhanju te ih složite u staklenke. Skuhajte šećerni sirup pa vrućim prelijte šljive. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 10 – 15 minuta. Šljive možete i prepoloviti i stavljati ih bez koštica.
KOMPOT OD DUNJA:
dunje
50 dkg šećera
1 l vode
Dunje se ogule i narežu na kriške koje se kratko prokuhaju u vodi. Zatim se izvade i slože u staklenke. Preliju se vrućim šećernim sirupom i pasteriziraju 30 minuta.