Kompoti od svježeg voća

Kuhanjem tegli sa voćem u pari spremaju se razni kompoti. Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košpicama i ljuskom, a marelice i breskve, spremajte bez ljuske i košpica. Kruške i dunje ogulite i uklonite im košpice.

Kad teglu do pola napunite voćem zalijte prokuhanom i mlakom rastopinom šećera i vode. U dublji lonac stavite dobro zavrnute tegle i dospite vodu u lonac tako da budu potpuno potopljene. Temperatura u teglama i loncu mora biti iste temperature, da tegle ne bi pukle. Kad voda proključa, treba da vri još 15 ak minuta, ostaviti da se kompot ohladi u toj posudi. Obrisati staklenke i čuvati ih za zimu.

 

KOMPOT OD TREŠANJA:

1 kg trešanja

220 g šećera

Trešnje operite, izvadite im koštice i složite gusto u staklenke. Dodajte nekoliko koštica za bolji okus. Svaki red trešanja pospite šećerom i ostavite da ga voće upije. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.

 

KOMPOT OD VIŠANJA:

1 kg višanja

500 g šećera

Operite i očistite višnje te ih složite u staklenke. Svaki red pospite šećerom i pričekajte da ga voće upije i pusti sok. Po potrebi dodajte vode i pasterizirajte.

 

KOMPOT OD KUPINA:

1 kg kupina

700 g šećera

Oprane i ocijeđene kupine očistite od peteljki i stavite u veću posudu. Pazite da se dobro ocijede kako na njima ne bi ostalo vode od pranja. Pospijte ih šećerom i lagano izmješajte pazeći da se ne zdrobe. Ostavite 1 sat da puste sok. Izvadite kupine iz soka pa ih složite u staklenke i zalijte vlastitim sokom. Ako nema dovoljno soka za napuniti sve staklenke dodajte u svaku malo vode. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.

KOMPOT OD JAGODA.

1 kg jagoda

30 dkg šećera

Zdrave i zrele jagode očistite, brzo operite i dobro ocijedite. U čiste staklenke složite red jagoda, red šećera i tako dok ne potrošite sve jagode. Posljednji red treba da bude šećer. Jagode ostavite do drugog dana da se slegnu, a onda staklenke do kraja napunite jagodama i šećerom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte na laganoj vatri od 75° C oko 10- 15 minuta.

 

KOMPOT OD BRESAKA S MEDOM:

1 kg bresaka

250 g meda

0,3 l vode

U staklenku složite oprane i prepolovljene breskve. Skuhajte sirup od meda i vode i kad se smlači njime prelijte voće. Pasterizirajte oko 20 minuta. Voćni kompot s medom je zdraviji od onog s šećerom a i poprima posebnu aromu.

 

KOMPOT OD ŠLJIVA:

1 kg šljiva

150 g šećera

0,5 l vode

Šljive za kompot moraju biti čvrste ali dovoljno zrele i slatke. Operite ih i izbodite iglom da se ne raspucaju pri kuhanju te ih složite u staklenke. Skuhajte šećerni sirup pa vrućim prelijte šljive. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 10 – 15 minuta. Šljive možete i prepoloviti i stavljati ih bez koštica.

KOMPOT OD DUNJA:

dunje

50 dkg šećera

1 l vode

Dunje se ogule i narežu na kriške koje se kratko prokuhaju u vodi. Zatim se izvade i slože u staklenke. Preliju se vrućim šećernim sirupom i pasteriziraju 30 minuta.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content