Koncertom svjetski poznatog kompozitora Omera Faruka Tekbileka u Vijećnici obilježeno 10 godina rada Instituta Yunus Emre u BiH

U povodu 10 godina rada Instituta Yunus Emre u Bosni i Hercegovini u sarajevskoj Vijećnici održan je svečani koncert svjetski poznatog kompozitora mistične muzike Omera Faruka Tekbileka.

Brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine imale su priliku uživati u jedinstvenim kompozicijama svestranog autora i muzičara koji inspiraciju za svoja muzička djela nalazi u sufijskoj muzici. Svojim kompozicijama “Why” (Zašto), “Whirling Dervish”(Ples derviša), “Hasret” (Čežnja) i mnogim drugima  predočio je svu raskoš zvuka i kompozicije uz virtuozne izvedbe na orijentalnim instrumentima poput naj, zurne, oud i baglama.  

 Tekbilek je turski kompozitor sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, sa prepoznatljivim muzičkim stilom,   a njegove jedinstvene kompozicije i muziciranje privukle su pažnju poznatih svjetskih muzičara I producenata poput Brian Keane sa kojim je sarađivao na cijelom nizu projekata. Na koncertu u Sarajevu nastupio je sa pratećim ansamblom vrsnih muzičara iz pet zemalja.  Večerašnji koncert je svojevrstan vrhunac aktivnosti obilježavanja 10 godina uspješnog rada Instituta Yunus Emre u Bosni i Hercegovini. 

Brojnim zvanicama i gostima u sarajevskoj Vijećnici obratio se prof.dr. Numan Kurtumluş, v.d. predsjednika AK partije koji je naglasio da obilježavanje 10 godina rada Instituta Yunus Emre upravo u sarajevskoj Vijećnici ima posebno značenje. 

“Sarajevo je simbol osmanskog mira. Osmanlije su vladale oko 600 godina na ovim prostorima, a Sarajevo je jedan od najljepših simbola te vladavine. Tokom stoljeća na ovim prostorima su zajedno živjeli muslimani, pravoslavci i katolici. Upravo zbog toga se za Sarajevo govorilo da je evropski Jeruzalem. Nažalost, u kratkom vremenskom periodu uslijedile su različite strahote na ovim prostorima. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i historijskog otpora naroda, mi u Turskoj smo imali priliku gledati kako je ovo predivno zdanje gađano i zapaljeno od strane agresora. Prije nekoliko godina sam bio ovdje na jednom drugom koncertu i nadam se da će Sarajevo i BiH do sudnjega dana uživati u miru i blagostanju. Turski jezik je jedini jezik na svijetu koji koristi istu riječ za jezik i dušu, za sebe kažemo da smo narod duše. Kada podučavamo turski jezik ne prenosimo puke riječi i rečenice nego prenosimo svo bogatstvo duše. Institut Yunus Emre radi jako predano na prenošenju ove poruke i promociji naše zemlje, želim im se zahvaliti i poželjeti im sreću i uspjeh u budućem radu”, istaknuo je  Kurtumluş.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre podsjetio je da je Institut osnovan 17. oktobra/listopada 2009. godine u cilju promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti.  

„Nakon desetogodišnje avanture koju smo svi zajedno preživjeli, u prilici smo zajedno sa vama proslaviti 10. Rođendan Instituta Yunus Emre u Bosni i Hercegovini. Veliki turski pjesnik Yunus Emre kaže “Dođite da se upoznamo, olakšajmo jedni drugima, volimo, budimo voljeni,  ovaj svijet je prolazan”. Institut Yunus Emre već 10 godina, rukovodeći se ovim riječima radi na uspostavljanju kulturoloških veza između raznih država u svijetu. Naš cilje je da širimo svoje aktivnosti diljem svijeta, a ovdje da radimo i sarađujemo sa djecom u BiH koja su budućnost ove zemlje. Vodimo se motom da je najbolji od nas onaj koji najviše radi za ljude i obećavamo da ćemo i dalje nastaviti sa našim predanim radom “, naglasio je Yaman u obraćanju prisutnima. 

Od osnivanja do danas u okviru Instituta Yunus Emre realiziran je veliki broj aktivnosti kako na polju podučavanja turskog jezika, tako i na polju umjetnosti i kulture. Jedan od najznačajnijih projekata je „Moj izbor je turski“ koji se realizira u BiH, a naporima Instituta sličan projekt se provodi u Turskoj na polju izučavanja bosanskog jezika, koji se izučava kao izborni strani jezik u školama

Osim projekta „Moj izbor je turski“, organizirani su kursevi za djecu, konverzacijski klubovi i radionice prevođenja. U oblasti kulturne interakcije realizirani su  Ljetna škola kinematografije, Ljetna škola arheologije i Ljetna škola za turkologe. Također, organizirani su razgovore o kulturi sa istaknutim ličnostima, konferencije, simpoziji, projekcije filmova, pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga, izložbe te mnoge druge kulturne i umjetničke aktivnosti. 

Pored toga, Institut punih sedam godina organizira Dječiji festival, uz učešće nekoliko hiljada učenika kako bi se povećala njihova motivacija. Na do sada organiziranim dječijim festivalima učešće su uzeli brojni poznati umjetnici iz BiH i Turske.  

Osim u BiH Institut Yunus Emre ima 58 kulturnih centara u 48 zemalja te 145 predstavništava u 63 zemlje svijeta.  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content