Kongresmen Chris Smith i glumica Mirjana Karanović postali Počasni građani Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na inicijativu gradonačelnika Abdulaha Skake, odlučilo da se priznanje Počasni građanin dodijeli američkom kongresmenu Chrisu Smithu i glumici Mirjani Karanović. Usvojena je inicijativa da se isto priznanje dodijeli i opernom umjetniku Krunoslavu Cigoju, posthumno.

Chris Smith je član Predstavničkog doma Kongresa SAD od 1980. godine. Dopredsjedavajući je Kluba prijatelja BiH u Kongresu od 2007. godine.

“Po izbijanju agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, kongresmen Smith je svojim javnim istupima srkretao pažnju Kongresa i američke javnosti u vremenu kada nam je to bilo najpotrebnije, te tražio pravedna rješenja za našu zemlju. Izuzetno cijenimo značajni i iskreni angažman i podršku gospodina Chrisa Smitha. Zahvaljujem gradskim vijećnicima što su podržali našu inicijativu”, naglasio je gradonačelnik Skaka.

Kongresmen Smith je bio jedan od glavnih zagovornika u američkom kongresu za ukidanje embarga na oružje za BiH. Aktivno učestvujući u radu Helsinške komisije SAD, kao član a potom i kao predsjedavajući, u više navrata je ukazivao na opsadu glavnog grada BiH i tražio američku intervenciju.

Na njegovu inicijativu, Predstavnički dom Kongresa SAD je usvojio dvije rezolucije o Srebrenici.

Mirjana Karanović je poznata pozorišna, televizijska i filmska glumica, i po ocjeni filmskih kritičara, jedna je od najboljih evropskih glumica. Više od 15 godina igra u predstavama na repertoaru Kamernog teatra 55 u Sarajevu, gdje je odigrala 240 predstava za koje je osvojila 19 nagrada.

Karanović je bila i ostala veliki borac za ljudska prava i pravdu. Protestovala je protiv opsade Sarajeva već od samog početka 1992. godine, u različitim medijima u Srbiji i mnogim drugim evropskiim zemljama. Bila je duboko solidarna sa građanima Sarajeva i to je bezbroj puta dokazala, često rizikujući i bivajući izložena kritikama, pa i uvredama i prijetnjama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content