Konjic slavi 638. rođendan

Mali grad koji spaja Bosnu sa Hercegovinom danas slavi 638. godina od prvog spomena naseljenog mjesta pod imenom Konjic.

Foto: Dženad Džino

Konjic je jedan od najstarijih gradova naše zemlje i nemoguće je jednim tekstom reći kojim sve znamenitostima baštini njegova općina, posebno ako se uzme u obzir podatak da arheološki tragovi sežu i četiri hiljade godina unazad.

Prvi pisani tragovi o gradu datiraju još iz 1382. godine, a smatra se da je nastao kao pogranična varoš humske države na važnom putu koji je povezivao Bosnu s Dubrovnikom.

Konjic je atraktivan zbog bogate prirode koja ga u potpunosti okružuje, a kroz njegov centar protječe jedna od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka – Neretva.
Najveću pažnju turista privlači stari dio grada, kao i centar iz kojeg se u svakom pravcu pruža interesantan vidik na okolnu prirodu. U Konjicu ne smijete propustiti prošetati se obnovljenom  Kamenom ćuprijom, sagrađenom 1682, a obnovljenom i otvorenom na današnji dan 2009. godine.  Od  početka  1900. godine Konjic je poznat po drvorezbarstvu koje je upisano na listu UNESCO-ve svjetske baštine.  Središte  turističke  ponude  Konjica je zasigurno Boračko jezero, planina Prenj i dolina Glavatičevo.

U Konjicu i okolo njega je moguće aktivno uživati u prirodi, zastupljeno je: planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski  biciklizam pa čak i paraglajding. Najsjeverniji grad Hercegovine nikad nije bio ni „prava Hercegovina” niti „prava Bosna”, već nešto zaista  unikatno i neponovljivo. Okupan toplim hercegovačkim suncem dočekivao je doseljenike iz raznih krajeva svijeta, pružao im udoban dom i pazio ih, hranio ih i školovao, a oni su mu vraćali svom ljubavlju koju bi utkali u građevine i gradske ulice.


Konjic, grad gdje trebamo provoditi naše vikende i slobodne dane | Furaj.ba

Fotograf Dženad Džino u ovim teškim danima dao je podršku Konjicu, na način kako to najbolje zna, svojim fotografijama. A kada sve ovo prođe, mi se trebamo sjetiti kakav turistički biser imamo u našoj zemlji i gdje trebamo provoditi naše vikende i slobodne dane.


Zato što jedan članak nije dovoljan….

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content