Konjičani među predstavnicima 20-ak država svijeta u Kastamonu

Grupa Konjičana umrežena Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” obilježila je danas, zajedno sa predstavnicima 20-ak država svijeta, početak proljeća u turskoj provinciji Kastamonu.


Proljeće u ovom dijelu Turske tradicionalno počinje praznikom Nevruz, a slavi se i umnogim zemljama pod različitim nazivima.

Nevruz je prilika za predstavljanje tradicionalnih nošnji, plesa, pjesama…

– Uvijek rado predstavljamo kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine jer se imamo čime ponositi – kazao je Feni uime BZK “Preporod” iz Konjica Amer Ćukas.

Narodna nošnja i folklor bili su u fokusu 14 članova te zajednice koji su se nekoliko dana pripremali, zajedno s drugim grupama, da bi svoju državu predstavili u najboljem svjetlu.

Ističu da je velika odgovornost, ali i čast imati priliku biti ambasador svoje domovine, među brojnima koji također imaju bogatu historiju i kulturu.

Turska je jedna od država u kojima gostujemo, a Nevruz nam je posebno drag jer nakon njega počinje sve više aktivnosti i putovanja – naveo je Ćukas.

Praznik Nevruz je 2009. godine uvršten i na Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i proglašen Međunarodnim danom. Riječ je o jednom od nastarijih praznika na svijetu, a posebno mu se važnost pridaje u regijama Euroazije, gdje se tretira kao rađanje proljeća. U nekoliko država slavi se kao nacionalni praznik.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content