Otok Marka Pola, Korčula

Otok Korčula se nalazi u južnom dijelu prelijepog Jadrana, i poznat je kao biser srednjeg vijeka. Broji oko 18 hiljada stanovnika koji se uglavnom bave turizmom, brodogradnjom, kamenoklesarstvom, ribolovom, vinogradarstvom, uzgojem maslina, smokava, badema, naranči i svega onoga što priroda ovog kraja može ponuditi. Nema industrije, nema neke pretecijoznosti pa su tragovi starinskih elemenata svugdje prisutni. More u području otoka izrazito je bogato ribom, pa pjesme otočkih klapa, domaće masline, sir, slatkiši po receptima starih kuharica učinit će da zavolite ovo predivno mjesto.

Foto: Ajdin Kamber – Foto baza

Na otoku postoje tri veća mjesta, a to su grad Korčula, Vela Luka i Blato, a od manjih istaći ćemo Lumbarde, Smokvica, Brna, Kneže…

Što se tiče veze sa kopnom, najbliže je ono u Pelješcu, sa kojim je Korčula nekoliko puta dnevno povezana trajektom, a prema Pelješcu voze i motorne brodice za: Orebić, Kučište, Viganj. Trajektne brze linije nekoliko puta sedmično povezuje grad sa Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom, a dnevna trajektna veza je iz Vele Luke za Split i Lastovo i obratno.

Ukoliko ne dolazite vozilom najbrža i najjednostavnija veza je katamaranom iz Splita. Polazak svaki dan u 17.00 odnosno iz Korčule u 6.00. U Korčuli ste za 2 sata i 45 minuta uz simboličkih 55kuna (oko 15 KM). U top sezoni treba kupiti kartu što ranije.

Foto_ Pixabay invisiblepower

Autom – najjednostavnije koristiti trajekt Drvenik-Korčula. Tri linije dnevno, više od 2 sata plovidbe.  Nije loša ni solucija brodom Split-Vela Luka (2 sata i 45 minuta) pa autom preko otoka 45km.

Hrpa Italijana, Engleza, Nizozemaca, Francuza obilazi svakodnevno grad Korčulu koji važi kao jedan od onih sa dušom. Sam koncept stare gradske jezgre napravljen je po principu riblje kosti, što pruža brojne prednosti, budući da vas štiti od najvećih podnevnih vrućina stvarajući sjene.

Najpoznatija legenda o Korčula svakako je ona koja govori o korčulanskom porijeklu slavnog svjetskog putnika, Marka Pola. Ta legenda potaknuta je historijskom činjenicom da je u velikoj pomorskoj bitci između Venecije i Genove 1298. godine u blizini grada Korčule bio zarobljen Marko Polo u dobi od 44 godine.

Za današnju Korčulu legenda o Marku Polu kao Korčulaninu ima izrazito turističko značenje jer se on kao prvi svjetski putnik neminovno povezuje s putovanjima i turizmom. Ime Korčule kao rodnog mjesta Marka Pola spominje se širom svijeta. Po legendi o Marku Polu, njegova kuća nalazi se usred staroga grada odakle se pruža izvanredan pogled na Pelješki kanal, a u samom gradu Korčuli nalazi se cijeli dio grada koji je pripadao obitelji Polo.

U gradu možete još posjetiti i Palaču Gabrieli-Ismaelis nastalu u 16. stoljeću, u svojevrsno zlatno doba, a danas je ta lijepa renesansna palača pružila dom Gradskom muzeju, gdje se nalazi arheološka zbirka, te dokumenti i predmeti iz historije grada. Još je jedna lijepa palača u gradu Korčuli, također iz vremena renesanse je palača Arneri, pa preporučujem da i nju posjetite.

Nezaobilazan dio turističke ponude je i Mareška, bojni ples s mačevima kojeg karakterizira kratka dramska radnja. Turisti je mogu doživjeti u izvornom ambijentu korčulanskih kula i zidina u večernjim satima 1 – 2 puta sedmično. Tada se muzika, šarenilo kostima, iskre mačeva i sjaj baklji sa živom kulisom zidina Korčule stope u jedno.

Foto: Pixabay-JoelleLC

Na otoku Korčula postoji dovoljno sadržaja za ljetne aktivnosti, poput plivanja ili ronjenja, a ni jedriličari neće zaostati obzirom da je otok pun malih uvala koje su idealne za sidrenje. U tim uvalama čekaju vas pješčane i šljunčane plaže, a poznatije su one u Lumbardi i šljunčana plaža u luci u mjestu Pupnat. Čisto more i njegova jasna plava boja, nešto je što će vas svakako primamiti i ostaviti utisak.

Na raspolaganju su vam ronilački klubovi koji se nalaze u većim mjestima na otoku, a za ljubitelje kopnenih sportova tu su brojne biciklističke i pješačke staze za uživanje u prirodi i na svježem zraku. Želite li spojiti sport i priliku za izlet, možete posjetiti poluotok Pelješac i otok Brač, kao najpopularnije destinacije za windsurfing.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content