Kraljevski Sokolac u Bihaću postaje prava mala bajka

Put koji vodi do srednjovjekovnog grada Sokolac osvijetljen je solarnom rasvjetom na recikliranim banderama koje su do prije nekoliko dana bile u funkciji stubova javne rasvjete u gradu Bihaću, a zamjenjeni su uvođenjem nove led rasvjete.

Foto: TZ Bihać

Projekat je ovo na kojem je Turistička zajednica grada Bihaća radila proteklih nekoliko mjeseci, a postavljanjem solarnih lampi je završen.

“Vrlo nam je važna poruka koju šaljemo ovim projektom, a to je osvještenost prema prirodi korištenjem novih tehnologija. Svijet poziva na što više korištenje solarne energija radi smanjenja ukupne emisije ugljiko dioksida u atmosferi i neka ovo bude naš skromni doprinos. Sunčevu energiju pretvaramo u električnu, rasvjeta funkcionira neovisno o energetskoj mreži, održavanje je minimalno, dok računa za električnu energiju nema. Nije bilo potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnog kabla. Vrlo je izvjesno da ćemo ovaj model primjeniti i na novom projektu na drugoj lokaciji na kojoj razvijamo još jedan turistički proizvod”, poručuje vd direktor TZ Grada Bihača Armin Amidžić.

Foto: TZ Bihać

Ovo je jedan u nizu projekata kojim Turistička zajednica Grada Bihaća želi srednjovjekovni grad Sokolac približiti građanima i posjetiteljima, a u konačnici ga pretvoriti u turističku atrakciju.


https://furaj.ba/dev2/kraljevski-grad-sokolac/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content