Kraljica Elizabeta II – 70 godina na britanskom tronu

Kraljica Elizabeta II umrla je u 97. godini, nakon 70 godina vladavine na britanskom tronu.

 

Foto: Twitter “The Royal Family”

U junu 2022. godine je proslavila platinasti jubilej, što nije uspjelo nijednom britanskom monarhu. Njenu 70-godišnju vladavinu obilježila je njena prisutnost gotovo posvuda, od poštanskih marki i novčanica do njenog monograma na poštanskim sandučićima.

Kraljicina popularnost u javnosti kontinuirano je bila visoka iako su se stajališta građana i poštovanje prema monarhiji promijenili s godinama.

Dužnost zove

Elizabeta Alexandra Mary Windsor rođena je u Londonu 21. aprila 1926, a kraljicom je postala slučajno.

Njen otac Đuro VI postao je kralj 1936. kada mu je stariji brat Eduard VIII abdicirao kako bi se oženio dvostruko razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Tako je princeza Lilibeth postala prestolonasljednicom.

Dok su njemačke bombe u Drugom svjetskom ratu pljuštale po Londonu, ona je s mlađom sestrom Margaret bila evakuirana u Windsor.

U dobi od 19 godina postala je vojna mehaničarka i vozačica, osvojivši simpatije Britanaca.

S 21 godinom udala se za Philipa Mountbattena, sina grčkog princa, na svečanosti koja je donijela dašak glamura u vrijeme oskudice u poslijeratnoj Britaniji.

Par je bio u posjetu Keniji kada je 6. februara 1952. stigla vijest da joj je umro otac, čime je ona automatski postala novom vladaricom.

Odmah se vratila u Britaniju i 2. juna 1953. okrunjena je za kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Pakistana i Cejlona (današnja Šri Lanka).

Do smrti je bila kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i još 14 zemalja Commonwealtha.

S osjećajem za dužnost koji joj je usađen od djetinjstva, kraljica je obavljala stotine zadaća svake godine, od prijema za strane dostojanstvenike do dodjela civilnih i vojnih počasti te kraljevskih posjeta širom svijeta.

Stub stabilnosti

Za pomoć u dužnostima otkako je joj zdravlje narušeno obratila se svojoj najbližoj porodici, ali njoj nedostaju dva istaknuta člana, drugi sin princ Andrew i unuk Harry.

Andrew, kojeg se često smatralo njenim omiljenim sinom, ostao je bez kraljevskih funkcija jer je bio povezan s osuđenim seksualnim prijestupnicima Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Harry se odrekao kraljevskog života 2020. i preselio u SAD odakle je sa suprugom Meghan optužio porodicu za rasizam.

Kraljicu se desetljećima smatra stubom stabilnosti u turbulentnom životu kraljevske porodice.

Godine 1992, koju je prozvala „annus horribilis”, troje od njene četvero djece razvelo se, a u Windsoru je izbio požar.

Pet godina poslije bila je metom kritika jer je pogrešno procijenila raspoloženje javnosti nakon smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu, odbivši se u početku vratiti u London i izvjesiti zastavu na pola koplja na Buckinghamskoj palači.

Premda se svaki Božić obraćala javnosti putem radija i televizije, nikada nije dala intervju i pazila je da ne otkriva svoja lična mišljenja.

Kao poglavar ustavne monarhije, politički je bila neutralna i njeni sedmični privatni razgovori s premijerom o aktuelnim pitanjima takvi su i ostali.

Ljeta je obično provodila u svom dvorcu Balmoralu na sjeveroistoku Škotske, gdje bi formalnu odjeću i šešire zamijenila seoskim izgledom, upotpunjenim jednostavnom maramom i čizmama.

Ondje je u utorak primila i Lizz Truss, petnaestog britanskog premijera ili premijerku u svojoj vladavini.

Bila je ponosna vlasnica pasa velških korgija i strastvena jahačica od najranije mladosti od čega nije odustala ni kada je zakoračila u svoje devedesete godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content