KREMASTA SUPA OD TIKVICA

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Supa od tikvica, idealna je i u proljetnim danima

Foto: pixabay

Sastojci: 

  • 1½ kg tikvica
  • 4 velika krompira
  • 3 kašike povrtnog temeljca (instant)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja bijelog luka
  • so, biber
  • nasjeckani peršun.

Priprema: 

Oguliti krompir i tikvice te ih isjeckati na kockice. Potom skuhati 1,5 – 2 litra vode s povrtnim temeljcem i dodati kockice povrća. Poslije deset minuta neke od kockica tikvice izvaditi i staviti na stranu. Zgnječiti bijeli luk i pomiješati ga sa supom. Kada se supa smekša, može se blendati, oplemeniti vrhnjem i začiniti solju i biberom. Nakon ponovnog kuhanja, dodati preostale kocke tikvice i ukrasiti peršunom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content