Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Supa od tikvica, idealna je i u proljetnim danima
Foto: pixabay
Sastojci:
- 1½ kg tikvica
- 4 velika krompira
- 3 kašike povrtnog temeljca (instant)
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 češnja bijelog luka
- so, biber
- nasjeckani peršun.
Priprema:
Oguliti krompir i tikvice te ih isjeckati na kockice. Potom skuhati 1,5 – 2 litra vode s povrtnim temeljcem i dodati kockice povrća. Poslije deset minuta neke od kockica tikvice izvaditi i staviti na stranu. Zgnječiti bijeli luk i pomiješati ga sa supom. Kada se supa smekša, može se blendati, oplemeniti vrhnjem i začiniti solju i biberom. Nakon ponovnog kuhanja, dodati preostale kocke tikvice i ukrasiti peršunom.