KREMASTA SUPA OD TIKVICA

    KREMASTA SUPA OD TIKVICA

    Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Supa od tikvica, idealna je i u ljetnim danima

    Foto: pixabay

    Sastojci: 

    • 1½ kg tikvica
    • 4 velika krompira
    • 3 kašike povrtnog temeljca (instant)
    • 100 ml vrhnja za kuhanje
    • 2 češnja bijelog luka
    • so, biber
    • nasjeckani peršun.

    Priprema: 

    Oguliti krompir i tikvice te ih isjeckati na kockice. Potom skuhati 1,5 – 2 litra vode s povrtnim temeljcem i dodati kockice povrća. Poslije deset minuta neke od kockica tikvice izvaditi i staviti na stranu. Zgnječiti bijeli luk i pomiješati ga sa supom. Kada se supa smekša, može se blendati, oplemeniti vrhnjem i začiniti solju i biberom. Nakon ponovnog kuhanja, dodati preostale kocke tikvice i ukrasiti peršunom.