Kristina Stanić – Gastro pub 13 je moje sretno mjesto 

Dolazi se na lignje, odlične plate, fantastične bifteke, ali i na punjene paprike i gulaš, pečenu piletinu i krompir, mesne ćufte i pire. Dolazi se na sladoled i palačinke, ali i na čuvenu njemačku štrudlu od jabuka, kojom su uspjeli zadiviti čak i Nijemce koji žive u našem glavnom gradu.

Jedna poduzetna žena, jedan ostvaren san, jedan (ne)sretan broj, troje djece, četiri godine, nepoznat, ali veliki broj zadovoljnih gostiju i prefina kuhinja. Ovako bi ukratko bilo najlakše opisati Gastro pub 13, smješten u sarajevskom Bulevaru u naselju Stup.

Zašto sam ponosna na sebe

Oduvijek sam voljela ugostiteljstvo i znala sam da će to jednoga dana biti moj poziv. Radila sam nekoliko godina kao šankerica i, mada ljudima to ne izgleda tako, ljudi koji rade za šankom u nekom kafiću ili pubu imaju i moć i priliku nekome popraviti dan koji je loše krenuo, poslužiti mu kafu koju voli, na način na koji voli i sve to s osmijehom, kaže za naš magazin Kristina Stanić, žena sa početka ovoga teksta, koja je ostvarila svoj san, otvorila trinaestoga dana u mjesecu pub koji i u imenu ima (ne)sretni broj 13, žena koja hendla uspješan biznis već četiri godine, bivajući, uz sve to, sjajna mama troje djece, od kojih su dvoje školarci, dok najmlađe nema ni dvije godine. 

I nisu ovu mladu ženu pokolebale prepreke koje se na ovakvim poslovnim „putovanjima“ na koja žene krenu uvijek ispriječe. Čim je stekla vlastiti prostor, stambeni i poslovni, krenula je u ostvarenje sna.

Samo nekoliko mjeseci nakon što sam otvorila pub, počela je pandemija i sve je stalo. Iz tog vremena pamtim nedostatak komunikacije, otuđenost, strah, ali i nešto na što sam i danas jako ponosna i što mi zaista istinski daje snagu da istrajem, kada stvari u bilo kojem aspektu života ne idu kako sam zamislila. Dakle, samo što smo počeli raditi, morali smo zatvoriti. Nisam otpustila nijednog radnika.

Birali smo najbolje

Ali prije nego se na vrata ovog sjajnog mjesta mogla okačiti tabla na kojoj piše „otvoreno“ trebalo je novaca, mašte, truda i vizije da se napravi sjajan prostor kakav je sada. Urban, topao i raskošan u isto vrijeme i fantastično sređen prostor na dvije velike prostrane etaže doslovno tjera pogled da se spušta na detalje, oblike, boje, tjera ruke da dotaknu teksture zidova, presvlaka, nos da skuplja magiju mirisa koji dolaze iz kuhinje… A boje? Blijedozelena i topla svijetlosmeđa kombinovane sa tamnozelenom i bojom čokolade i terakote. I detalj koji nećete naći u klasičnom pubu. Posuđe. Prekrasni tanjiri, keramičke tave za posluživanje, daske za serviranje, zdjele za salatu, korpe za kruh. Baš svaki komad odaje istančanost okusa osobe koja ih je birala. A birala ih je Kristina. 

I mada je pub engleski „izum“ i za ovu ga zemlju najčešće vezujemo, Gastro pub Trinaestica je bosanskohercegovačka priča.

Kada sam počela sa opremanjem ovoga prostora, rekla sam sebi da u njega neće ući ništa strano ako ima domaće. Stolice, stolovi, police, fotelje, šank, majstori, slike na zidovima – sve je domaće, sve su proizveli, naslikali i osmislili naši ljudi. Strano je kupljeno samo ono čega nije bilo našeg, kaže Kristina.   

A ko dolazi u Trinaesticu i na šta dolaze? 

Pa sad… Dolazi se na lignje, odlične plate, fantastične bifteke, ali i na ono što u pubu vole zvati kućnom dnevnom hranom – punjene paprike i gulaš, pečenu piletinu i krompir, mesne ćufte i slasni mekani pire. Dolazi se na sladoled i palačinke, ali i na čuvenu njemačku štrudlu od jabuka, kojom su uspjeli zadiviti čak i Nijemce koji žive u našem glavnom gradu. U kuhinju često „zaluta“ i naša sagovornica, koja nema problem opasati se pregačom i skuhati nešto.

Vrlo me raduje kada gosti pojedu sve što pripremim, mnogi kažu da je jako ukusno. Naš šef kuhinje me povremeno pohvali da imam talenta za kuhanje, pa planiram vrlo brzo krenuti na neku profesionalnu obuku za kuhara, dodaje.

A klijentela je šarena i raznobojna, kako kaže Kristina. Dolaze nane i dede sa unucima, ali i tinejdžeri. Dolaze mladi parovi sa djecom, ali i poslovnjaci sa uredima u blizini.

Dolazi se da se fino jede i opusti, ali i da se sluša muzika uživo. Mjesto je sjajno za proslave i korporativna okupljanja i evente.

Uz rizik da zvučimo kao pravi klišej, moramo reći da je ovo adresa ukoliko želite nekoga impresionirati i u tome uspjeti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content