Kriva ćuprija

Na rijeci Radobolji, blizu njenog ušća u Neretvu u blizini Starog mosta, nalazi se Kriva ćuprija, minijaturna verzija Starog mosta sa samo jednim lukom. Sagrađena je 1558. godine, osam godina prije Starog mosta, i priča se da je napravljena kao uzor, maketa za taj naknadni, puno veći građevinski poduhvat.

Ćuprija je izuzetno zanimljiva zbog svoje veličine, ali i činjenice da se u prvobitnim periodima postojanja preko nje odvijao živi promet, pa je dugo vremena ćuprija bila jedini prijelaz preko Radobolje u njenom donjem toku. Jednostavno svi su hrlili preko njega da bi stigli u stari grad, koji je tada bio centar trgovine. Regulacijom Radobolje i izgradnjom više željezničkih mostova preko nje, prestala je Kriva ćuprija služiti svojoj svrsi, jer se nalazi duboko u koritu Radobolje i pristup njoj, i s jedne i s druge strane, je nepodesan.

Foto: Furaj.ba

Na ovom objektu su 1969. izvršeni konzervatorsko – restauratorski radovi i registriran je kao spomenik kulture. Uništena je u poplavi 2001. godine, a nedavno je potpuno obnovljena.

Ako je stari most simbol hrabrosti, gracioznosti onda je Kriva ćuprija simbol skromnosti i baš kao i u Veneciji, simbol zaljubljenih.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content