Krpljanje – Plutanje po snijegu

Ne znamo je li istina da je moguće izmisliti sport baš iz ničega, ali krplje, stari rekvizit koji je stanovnicima planinskih, snijegom zametenih krajeva služio da ne propadnu u snijeg, možda bi mogle potvrditi tu tezu. Postale su prvorazredni sportski rekvizit.

Krpljanje se izdvaja kao jedan od najbrže rastućih hobija današnjice. Ova aktivnost privlači ljude svih uzrasta i fizičkih sposobnosti kao opcija koja zahtijeva manje tehničkih vještina i iskustva u usporedbi sa sportovima poput skijanja ili snowboarda.

Pored uživanja u svježem zraku i netaknutoj prirodi, dodatna prednost je što krpljanje sagorijeva više kalorija nego trčanje, skijaško trčanje ili hodanje istim tempom. To je savršena vježba za održavanje forme zimi, naročito nakon svih gozbi u prazničnoj sezoni.

Kod nas krpljanje još uvijek nije naročito popularno, ali entuzijastični pojedinci i agencije trude se to promijeniti i učiniti da ova sportska aktivnost dobije popularnost kakvu ima, primjera radi u Francuskoj, koja je postala, kada su rekreativci u pitanju, zemlja u kojoj je krpljanje popularnije od skijanja i bordanja.

Šta vam sve treba

A šta su krplje? Riječ je o ovalnim ili četvrtastim pločama, koje se pričvršćuju na đon obuće za snijeg – cipela ili čizama, čime se, kada stanete na snijeg, cijela težina tijela raspodijeli na veću površinu, čime se smanjuje pritisak na snijeg, pa onaj ko nosi krplje ne propada, već se održava na površini. 

Ipak, nisu vam za uzbudljiv izlet samo krplje dovoljne. Trebate i štapove. Možete koristiti skijaške, a dobri su i štapovi za nordijsko trčanje. Korisno je imati i gamaše (nepropusne dokoljenice koje štite noge od upadanja snijega, vode i blata u gojzerice).

Izvorne krplje bile su izrađene od drvenog ili metalnog obruča isprepletenog trakama ili špagom, dok se današnje najčešće izrađuju od visokokvalitetne plastike koja može zadržati elastičnost i do 40 stepeni ispod nule. 

Na donjoj strani imaju metalne zupce (dereze) za održavanje na zaleđenim i klizavim površinama, a sa gornje su vezovi za pričvršćivanje obuće. Iskusni krpljari kažu da je najvažnija osobina dobre krplje vez. 

Treba znati i da za krpljanje vrijede ista pravila kao za druge zimske sportove. Obucite se slojevito. Skidajte sloj odjeće prije nego se počnete pregrijavati, dodajte novi sloj prije nego se krenete smrzavati.

I ne zaboravite da obavezno ponesete zaštitnu kremu za lice s visokim SPF-om. Sretno!  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content