Kućni ljubimci u avionu

Ukoliko planirate putovanje avionom s vašim kućnim ljubimcem, imajte na umu da neke avio kompanije ne dopuštaju putovanje sa životinjama, a neke dopuštaju samo u određenim mjesecima, naročito ako vaš ljubimac mora da putuje u kavezu za ljubimce, zajedno sa prtljagom. Ova pravila su aviokompanije odredile kako bi zaštitili životinje, jer u najtoplijim i najhladnijim mjesecima godine, zadržavanje tereta može biti smrtonosno mjesto za vašeg ljubimca.

avion

Foto: pexels-fariz-priandana

Svaki avioprijevoznik ima svoja pravila i propise koje slijede. Većina ne dopušta životinje koje su mlađe od osam sedmica, opasne životinje ili bolesne kućne ljubimce. Provjerite sa vašom avio kompanijom kakve oni propise imaju kada su kućni ljubimci u pitanju.

Ukoliko imate malog psa ili mačku, neke aviokompanije će vam omogućiti da ga povedete sa vama.

Karta vlasnika mora biti kupljena puno ranije jer na letu smije biti samo jedna životinja koja s torbom ne smije težiti više od 8 kilograma. Isto vrijedi i za pse vodiče slijepih. Naravno, sve to će vas i dodatno koštati.

Vožnja avionom za kućne ljubimce nikada nije 100% sigurna, naročito ako oni idu zajedno sa prtljagom. Mnoge organizacije za zaštitu kućnih ljubimaca ne preporučuju da životinje lete avionom, osim ako nisu zajedno sa vama.

Ukoliko morate letjeti i staviti vašeg ljubimca zajedno sa prtljagom, pridržavajte se sljedećih pravila kako bi vaš ljubimac bio siguran:Vodite računa o tome u koje doba godine putujete sa ljubimcem. Ukoliko je u pitanju ljeto, trudite se da rezervišete let u ranim jutarnjim satima, a ako letite zimi neka to budu popodnevni sati, a svakako izbjegavajte noćne letove. Trudite se da odaberete najkraći mogući let.

Rezervišite direktan let bez presijedanja i stajanja kako vam se ne bi dogodilo da se vaš ljubimac izgubi.Kada se ukrcate u avion, potrudite se da kabinska posada zna da vaš ljubimac leti zajedno sa prtljagom. To trebate učiniti zbog toga što će onda kabinetska posada moći da reguliše temperaturu u dijelovima u kojima je smješten prtljag, kako bi vašem ljubimcu bilo što ugodnije.

Vaš ljubimac treba da bude smješten u sanduk na kojem će biti oznaka „žive životinje“. Nemojte zaključavati kavez na način da spriječite njegovo otvaranje članovima posade. Potrudite se da sanduk zatvorite dobro kako se prilikom letenja slučajno ne bi otvorio.Ljubimca nemojte hraniti u toku leta, niti tri sata prije leta. Zamrznite vodu i stavite zdjelicu u sanduk prije samog polijetanja. Na taj način se voda neće prosuti, a vaš ljubimac neće biti žedan.

Prije leta posjetite veterinara i konsultujte se sa njim da li je vaš ljubimac u mogućnosti da leti avionom. Posavjetujte se da mu date neka sredstva za smirenje kako bi prespavao većinu leta.

Zamolite veterinara da pregleda vašeg ljubimca i da mu da sva potrebna sredstva za cijepljenje kako biste mogli pokazati potvrde o njegovom zdravlju prilikom ukrcavanja u avion.Skinite ljubimcu povodac kako se tokom leta ne bi zapetljao u njega i ugušio.Stavite nešto mekano u sanduk i nešto što ima njegov miris na sebi kako bi se ljubimac smirio ukoliko bude bilo buke tokom leta.Uvijek sa sobom nosite fotografiju ljubimca kako biste ga lakše mogli naći ukoliko bi se izgubio. Trebat će vam i kako biste mogli dokazati da je to vaš ljubimac.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content