Kuda su otišle vječite putnice

Ovih prvih septembarskih dana osjeti se u lijepoj nam BiH nedostatak jednog stanovnika na kojeg smo se uveliko navikli. Otputovale su. Laste su se već u davno doba dobrovoljno priključile uz čovjeka i nastanjivale se u njegovu kuću pa i sada tu stanuju ako joj čovjek dopusti, kako u palati tako i u kolibi. Kod nas dolaze početkom maja, i stvaraju ogromnu trku pod našim nebom.

Vrlo su žustre, smjele, žive i ljupke ptice koje uvijek izgledaju dotjerano i čije dobro raspoloženje može da poremeti samo loše vrijeme i nestašica hrane kao posljedica nevremena. Iako je po izgledu nježna i slaba, ipak u mnogim pogledim ispoljava veliku snagu. To su primjetili svi koju su gledali postupak gradnje lastinih kućica. Naime, lastavice su tim, kad nam dođu u maju odmah traže staro gnijezdo ili grade novo. Zrno po zrno zemlje, trka u letu i formira se izrazito čvrsta zaobljena kućica na ivicama prozora. Stanište nije samo za jednu lastu nego za grupu, tu će vas budit ujutro, cvrkutati i komešati se. Tu se raduje suncu, uređuje perje i pjevaja, okreće grudi ovamo-onamo u znak dobrog raspoloženja.

Udomiti lastu na svome prozoru znači čestu radost ali i buđenje cvrkutanjem, ponekad možda i u vašoj sobi zalutalo uplašeno bijelo, čupavo mladunče. Već smo se navikli da određujemo vrijeme prema tome da li se lasta kreće izjutra ili uveče, leti li u višim ili nižim slojevima vazduha. Kada je lijepo vrijeme trpeza joj je obilno prostrta i ona je vrijedna i vesela, a po lošem vremenu gladuje i postaje tiha i žalosna. Zato i odlazi sa prvim znacima jeseni.

Vrijeme je za putovanje.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content