Kujundžijski-zlatarski zanat – nova stalna postavka u Brusa bezistanu

“Kujundžijski-zlatarski zanat” naziv je izložbe i stalne postavke autora Moamera Šehovića, višeg kustosa, koja je otvorena u ponedjeljak u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva.

Foto: Sarajevo.ba

Posjetioci će imati priliku da, pored izložbe o historijatu, elementima praktičnoga rada i tradiciji zlatarsko-kujundžijskog zanata u sarajevskoj čaršiji, pogledaju originalnu zlatarsku radionicu koja će kao stalna postavka biti izložena u Brusa bezistanu.

Zlatarska radionica sa svim pripadajućim alatima, mašinama i rekvizitarijem otkupljena je od Bakira Tuzija, sarajevskog zlatara.

Na izložbenim panoima predstavljen je razvoj zlatarskog zanata u Sarajevu sa fotografijama, opis samog zanata i generalije o jednoj od najpoznatijih sarajevskih zlatarskih porodica, porodici Saliha Sofića čiji je unuk Bakir Tuzi nastavio porodičnu tradiciju, kao i zlatarskim porodicama Bektić i Bičakčić koje su ustupile nakit i predmete filigranske izrade u promotivne svrhe.

Autor izložbene postavke viši kustos Moamer Šehović, kustos starih zanata, o istraživačkom radu na ovom složenom i važnom kulturološkom projektu, istakao je da je, zahvaljujući dobrohotnosti Bakira Tuzija i Muzeja Sarajeva koji je iznašao način da putem otkupa jednu cjelovitu zlatarsku radionicu integrira u muzejski fond, proveo historijsko istraživanje i opisao zlatarski-kujundžijski zanat sa svim njegovim specifičnostima, razvojem i praktičnom primjenom.

– Posjetioci će imati priliku da kroz panoe, katalošku publikaciju i postavljene eksponate, upoznaju tradiciju ovoga esnafa dugu više od pet stoljeća koji je jedan od simbola zanatskog, privrednog i kulturnog života Sarajeva. Istraživanje ovog zanata je dio šireg istraživanja starih zanata i projekta “Svjetlo depoa” u koju su uključeni i moje kolege kustosi Muzeja Sarajeva. Vjerujem da ćemo iznaći sredstva, ali i naići na podršku građana Sarajeva koji imaju podatke o porodičnom naslijeđu u domenu starih zanata i tako katalogizirati sve stare zanate kroz muzejski naučni aparat – podvukao je Šehović.

Izložba će uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti izložena svaki dan osim nedjelje od 10 do 16 sati, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BRUSA BEZISTAN

ZANATI, ČUVARI TRADICIJE

PUTOVANJE U PROŠLOST: VIRTUELNI MUZEJ STARIH ZANATA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content