Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #21 – Posjeti kulu Zmaja od Bosne

Kula Husein-kapetana Gradaščevića simbol je grada Gradačca, njegov ponos i dika još od davnih vremena kada je gradom hodila jedna od najuglednijih historijskih ličnosti Bosne i Hercegovine koja se borila za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu.

 Foto: Fotobaza

Historijat kompleksa

Cijeli kompleks Starog grada je izgrađena na mjestu gdje je bila gradačačka palanka 1756. godine. Utvrda je snadbjevena sa 15 teških topova i opkopom. U kompleksu je sagrađen i vodovod po naredbama Murat-kapetana, jednog od najmoćnijih bosanskih kapetana.

Iako je kompleks tvrđave građen još od prvog gradačačkog kapetana do vremena Husein-kapetana, ona po njemu nosi ime. Po dolasku na vlast, Husein je i obnovio, a zatim je u njenoj blizini sagradio i sahat-kulu, te džamiju Husejniju.

Na pet minuta od kule nalazi se i kuća Gradaščevića u kojoj je donedavno stanovao posljednji nasljednik Zmaja od Bosne.

Foto: Samir Zahirović

I kula i kuća zaštićeni su nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Unutar tvrđave također je postojala Sultan Fatih Mehmed-hanova džamija koju je koristila posada u tvrđavi i stanovnici mahale koja se nalazila uz samu tvrđavu. Građena je prije 1711. godine, a napuštena je 1878. godine, jer su austrougarska vlast i vojska zatvorile kapije grada. Kamen sa džamije služio jeza gradnju Reuf-begove (Nove gradske) džamije, te pravoslavne (1887) i katoličke (1889) crkve u Gradačcu.

Tajne podzemlja

Podzemlje gradačačke kule krije mnogo tajni: postojanje srednjovjekovnog grada, hodnika i kazamata građenih u osmansko doba.

Dio tih podzemnih tunela moguće je vidjeti, a posjete koštaju samo 1 KM, dok se ulaz u ovaj historijski kompleks, kao i u kuću Huseina-kapetana Gradaščevića, ne naplaćuje.

Gastro specijalitet kule

Kula Husein-kapetana Gradaščevića s koje se pruža pogled na cijeli grad i njegovu okolinu ima i restoran u kojem se služe bosanska i jela s roštilja. Poseban specijalitet koji oduševi sve goste su hurmašice od pekmeza pravljenog od jabuka iz gradačačkih voćnjaka i bosanska kafa servirana u bakrenom posuđu.

U Kuli nekoliko soba služe kao apartmani u kojima gosti mogu prespavati Posebno lijepo je uređena Bosanska soba, koja se može iznajmiti za razne svečanosti.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #21 – Posjeti kulu Zmaja od Bosne

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku ispred kule, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste se bili u tvrđavi.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZMAJ OD BOSNE, OMILJENI BOSANSKI JUNAK

GRADAČAC – GRAD ZMAJA OD BOSNE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content