Kultna fotografija Kemala Hadžića

U vihoru rata u Bosni i Hercegovini, na betonskom zidu kojim je zatvoren izlaz iz sarajevske Kulovića ulice prema Titovoj kako bi građane štitio od snajpera, neko je napisao samo kratko i simbolično: Pink Floyd. Time je aludirao na stihove pjesme legendarne svjetske rock-grupe, poručivši: All in all you’re just another brick in the wall. (Sve u svemu, ti si samo još jedna cigla u zidu). 

Foto: Kemal Hadžić

Autorica: Semra Hodžić

Kako je nastala kultna fotografija

S druge strane ulice koja je često bila na nišanu, iza objektiva svog fotoaparata jedan od najznačajnijih živućih bh. fotografa – Kemal Hadžić, okinuo je nekoliko fotografija želeći da taj momenat, da par ljudi koji su se tuda kretali, oživi i učini vječnim. I tako je i bilo! Ta crno-bijela fotografija na kojoj hoda jedan pogureni čovjek, na kojoj se iza betonskog zida vide padine Trebevića sa kojeg je granatirano Sarajevo, do dan-danas se dijeli internetskim bespućima, kroz brojnu literaturu o ratu i opkoljenom gradu, a malo ko zna da iza nje stoji Hadžić. I možda bi tako i ostalo, jer ovaj skromni, tihi fotograf nikada nije pravio promociju svojih djela niti pravio famu oko sebe, da je nije otkrio Slovenac Aleksandar Remec. Zahvaljujući želji tog Slovenca da napravi komparaciju svog sa Keminim radom, fotografija je postala slavna širom svijeta. Svojim vezama sa legendarnom grupom, Slovenac je pokazao Keminu fotografiju grafičkoj dizajnerici Pink Floyda koju je ona naprosto oduševila. Toliko je oduševila da su baš nju odlučili koristiti za promotivni photobook kojim su obilježili trideset godina postojanja na svjetskoj muzičkoj sceni. Tako se ime Kemala Hadžića našlo u photobooku kultne grupe uz slavna fotografska imena poput  Jilla Furmanovskyog,  Marka Fishera, Neala Prestona, Petera Woodsa, Briana D. McLaughlina, Boba Jenkinsa i Roberte Booth.

Fotografija za poster Sarajevske zime

Foto: Kemal Hadžić

Ikonografsku fotografiju čeliste Vedrana Smajlagića koji je svirao u porušenoj Vijećnici također godinama pripisuju drugim autorima, a njen autor je Kemal Hadžić. Otkrio je to direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić koji je tu fotografiju iskoristio za poster ove kultne manifestacije 1993. godine. 

Sarajlija sa američkom adresom

Sarajevsku adresu nakon rata Kemal Hadžić zamijenio je američkom. Živi, radi i stvara u Phoenixu u Arizoni. Iako slika i pejzaže Arizone, njegovom objektivu najmilije je i dalje Sarajevo. Svoje radove izlagao je u svjetskim metropolama SAD-a, nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i Evrope. Na poziv velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i državnika Vaclava Havela izlagao je i u Češkoj, s posebnom časti da mu izložbu otvori tadašnji prijestolonasljednik iz poznate austrougarske dinastije careva Oto Habsburški. Član je Međunarodnog udruženja fotografa i likovne grupe Zvono, gdje najčešće izlaže kada dođe u Sarajevo, a izlagao je i u Galeriji Charlama i Centru za kulturu u Jelićevoj. 

Kemal Hadžić

Gotovo nepoznat podatak je da je uradio i fotografije za plakate Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. u Sarajevu. Sarađivao je i s reklamnim odjeljenjem Sutjeska filma, te za diskografske kuće Sarajevo Disk, Jugoton, Diskoton i PGP Beograd, zbog čega njegove fotografije krase omote ploča sarajevske pop-rock škole i drugih muzičara širom bivše Jugoslavije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content