Kultnu Skenderiju proglasit će kulturnim naslijeđem prvog reda

    Kultnu Skenderiju proglasit će kulturnim naslijeđem prvog reda

    Kulturno-sportski centar Skenderija u Sarajevu bit će proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda, odlučeno je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

    “Kompleks KSC Skenderija je davno trebao biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda jer se radi o prvoklasnom arhitektonskom djelu svoga vremena. Ne govorim o bivšem socijalističkom režimu, već o modernizmu i arhitekturi Zapada koja je bila poznata kao brutalizam”, naveo je samostalni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je predložio ovu inicijativu.

    Ranije je na sjednici Skupštine najavljeno da će i drugi značajni objekti dobiti ovakav status, odnosno dobiti zaštitu države.

    Prošle godine je na inicijativu Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela Skenderija svrstana među objekte brutalističke arhitekture u svijetu, gdje je opisana kao “ekspresivna” zgrada ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.