Kultnu Skenderiju proglasit će kulturnim naslijeđem prvog reda

Kulturno-sportski centar Skenderija u Sarajevu bit će proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda, odlučeno je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

“Kompleks KSC Skenderija je davno trebao biti proglašen arhitektonskim i kulturnim naslijeđem prvog reda jer se radi o prvoklasnom arhitektonskom djelu svoga vremena. Ne govorim o bivšem socijalističkom režimu, već o modernizmu i arhitekturi Zapada koja je bila poznata kao brutalizam”, naveo je samostalni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je predložio ovu inicijativu.

Ranije je na sjednici Skupštine najavljeno da će i drugi značajni objekti dobiti ovakav status, odnosno dobiti zaštitu države.

Prošle godine je na inicijativu Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela Skenderija svrstana među objekte brutalističke arhitekture u svijetu, gdje je opisana kao “ekspresivna” zgrada ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content