“Kultura na ulice” i ove godine na ulicama Sarajeva

“Kultura na ulice!” je specijalni višemjesečni program koji realizuje Narodno pozorište Sarajevo, a koji će se održavati na javnim prostorima u Kantonu Sarajevo, u periodu od maja do oktobra ove godine.

 

Od 10. maja do kraja septembra na trgovima u Kantonu Sarajevo ljubitelji umjetnosti moći će uživati u produkcijama dramskih, baletskih i operskih predstava, izložbi, likovnih kolonija, te koncertima klasične i savremene muzike.

 

Na veliko zadovoljstvo svih građanki i građana Sarajeva, te turista naredni mjeseci biti će rezervisani za treće izdanje specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice 2024!”. Ovim potezom Narodno pozorište etablira grad Sarajevo kao jedan od regionalnih lidera u produciranju visoke umjetnosti, a koja će i ove godine obogatiti turističku ponudu Kantona Sarajevo.

Već 10. maja na pozorišnom trgu Susan Sontag očekuje nas svečano otvaranje specijalnog programa KNU 2024! gdje će publika uživati u jazz programu koji počinje u 19:00 sati. Uz članove Opere NPS koji će izvesti jazz operu „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina sarajevskoj publici predstaviti će se Monk ansambl iz Beograda, te COMBINE QUARTET & Marija Šetić.

Pored lokacije trga Susan Sontag KNU 2024! dolazi i na Žutu tabiju i to u petak, 17. 5. u 20:00 sati, gdje će biti upriličen koncert „Sarajevo World Music“ u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Nakon Žute tabije, u Historijskom muzeju obilježavamo Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“ u izvedbi Lejle Jusić, Elvira Solaka i Adnana Gore.

U srijedu, 22. maja u 20:00 sati u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti i POPUP! Festivalom dolazimo u Radićevu ulicu gdje će biti izveden „POPUP!arty“ uz video-instalaciju Eyupa Kuşa iz Austrije i muzički set DJ Ene Smajić. 

Za kraj maja, tačnije 26. sa početkom u 20:00 sati na pozorišnom trgu Susan Sontag, svi ljubitelji operne umjetnosti uživati će u koncertu „Mozartu u susret“ u izvedbi Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

 

O FESTIVALU KULTURA NA ULICE!

„Kultura na ulice od svog prvog izdanja 2022 godine kao specijalni, multimedijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo već se etablirao kao značajni kulturni događaj, festival poetike prostora koji ima veliku gledanost i visok programski nivo. Naš program je svojevrsni Art Hub umjetničke scene Sarajeva koji povezuje institucionalnu kulturu sa nezavisnom umjetničkom scenom i velikim brojem slobodnih umjetnika čiji radovi u gotovo svim sferama umjetničkog izraza nalaze mjesto u našim mjesečnim programima od maja do oktobra. Izlazak na trgove, ulice, sokake, parkove, oživljavanje spomenika i kulturno-historijskih objekata kao scenskog, likovnog i muzičkog prostora jeste naš cilj. Hiljade gledalaca u svakoj opštini Kantona Sarajevo najbolje pokazuje kako visoka, kritička kultura ima svoju publiku i da baletni, operni, koncertni, likovni programi sa prvim proljetnim mjesecima do jeseni postaju navika kulturne ponude i potrebe sa kojom naš grad ima ritam i sadržaj kulturnog centra. Tako će biti i ove godine jer smo spremili vrhunske programe koje vas mogu zateći u bilo kojem kvartu, na ulici, na putu između posla i kuće, zadržati vas da provedete ugodne i lijepe sate uz poneku ariju, pjesnički stih, zanimljivu izložbu, plesnu predstavu. Trudićemo se da u ovogodišnjoj repertoarnoj ponudi regionaliziramo i internacionaliziramo naš program sa nekoliko vrhunskih gostujućih programa i umjetnika. Vidimo se na programima Kulture na ulice u duhu našeg slogana: pozorište narodu!“ – izjavio je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kultura na ulice! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2023!“ je potpuno besplatan.

KULTURA NA ULICE 2023! POSJETILO JE VIŠE OD 20.000 OSOBA

U sklopu prošlogodišnjeg specijalnog programa “Kultura na ulice 2023!” izvedeno je preko 30 programa – teatarskih, plesnih i muzičkih izvedbi, kao i likovnih izložbi, koju su stvarali umjetnici i umjetnice Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne umjetničke skupine i pojedinci. Multimedijalne programe “Kultura na ulice 2023!”, a koji su se odvijali u periodu od juna do oktobra 2023. godine posjetilo je više od 20.000 građanki i građana sa područja Kantona Sarajevo te veliki broj turista.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content