Lana Pudar: Ništa nije nemoguće

Njen talenat su treneri odmah prepoznali nakon što su je roditelji upisali u školu plivanja. Uvijek spremna na veliki rad, Lana Pudar je postigla sjajne rezultate i ispisala nove stranice historije bh. sporta 

Lana Pudar

Foto: Privatni album

Lanu smo zatekli na pripremama za seniorsko Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju. Pripremajući ovaj tekst stigle su divne vijesti: “Lana je osvojila bronzanu medalju!”

Lana Pudar je imala pet godina kada se počela baviti plivanjem. Danas ima 15 i već je slavljena. Samo u ovoj godini uspjela je ostvariti niz sjajnih rezultata. Bila je najmlađa bh. takmičarka na Olimpijskim igrama u Tokiju zauzevši 19. mjesto. Proglašena je prvakinjom na 100 metara leptir stilom na juniorskom prvenstvu Evrope u Rimu, dok je na 50 i 200 metara osvojila i srebro. Uslijedio je historijski iskorak za BiH na Svjetskom kupu u Kazanju, gdje je osvojila bronzanu medalju u disciplini 100 metara delfin s vremenom 57.39, što prvi put doživljavamo kao zemlja na takmičenju ovog ranga. 

Put popločan velikim odricanjem

Svoju plivačku karijeru započela je u Klubu vodenih sportova “Orka” u Mostaru. Nakon što su je roditelji upisali u školu plivanja kako bi naučila plivati, već nakon nekoliko treninga treneri su ih obavijestili da Lanu planiraju prebaciti u plivački klub. 

“U međuvremenu sam zavoljela plivanje, svoje novo društvo, trenere i klub. Sve je poprilično spontano počelo. Ne mogu se požaliti, sigurno nisam pogriješila”, kaže Lana, čiji je plivački uzor Sarah Sjöström, višestruka olimpijska i svjetska prvakinja te rekorderka. 

“Moj otac mi je rekao da nikada ne odustajem kada naiđem na prepreke, da budem uporna i istrajna šta god da radim i čime god da se bavim”

“Za postizanje vrhunskih rezultata u bilo kojoj sferi života, pa tako i u sportu, potrebna su velika odricanja. Nepostojanje dovoljnog broja olimpijskih bazena najveći je problem za razvoj plivanja u našoj državi. Sigurno bih i ja napredovala još više kada bi se u Mostaru izgradio olimpijski bazen i kada ne bi bila prisiljena boraviti van grada mnogo vremena na pripremama. Ali i to ima svoju draž i dodatni mi je motiv da pravim što bolje rezultate.”

Odlikašica

Uprkos talentu i rezultatima učenici prvog razreda Druge gimnazije u Mostaru škola je na prvom mjestu. Najviše voli matematiku i kada ne trenira mnogo vremena provodi vježbajući je. Uvijek je imala sve petice, a svakog dana u bazenu provede skoro pet sati, u teretani tri puta sedmično, mnogo putuje, ali uz dobru organizaciju, podršku roditelja, trenera i škole održava balans. 

Njen otac Velibor Pudar, svojevremeno golman FK Velež, svojim sportskim savjetima usmjerava Lanu kada za to ima potrebe. 

“Moj otac mi je rekao da nikada ne odustajem kada naiđem na prepreke, da budem uporna i istrajna šta god da radim i čime god da se bavim”, ističe Lana, maštajući da sebi i svojoj zemlji donese medalje s najvećih svjetskih takmičenja. 

“To neće biti nimalo lako, ali vjerujem da uz predan i istrajan rad ništa nije nemoguće”, zaključuje.

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content