Lebanon u februaru!

Lebanon mediteranska, planinska, nevjerovatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo kedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno sa aramejskog, liban znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Poznat po svom noćnom životu i prije i poslije ratnih događanja. Država je nekada bila poznata kao “Švicarska Istoka”, dok je njen glavni grad Bejrut (Beirut), nosio titulu “Pariz sa Bliskog Istoka”. Ograničeni Sirijom na sjeveru i istoku i Izraelom na jugu, uticaj arapskog, rimskog i francuskog uticaja jasno je vidljiv svuda gdje pogledate. Šetajući ulicama njegovih gradova i sela bićete iznenađeni impresivnom arhitekturom i fascinantnim kulturama. Njegova historija ga je stavila na listu “must see” svakog svjetskog putnika. Svjetski putnici su proglasili glavni grad Bejrut “mjestom najbolje hrane na svijetu”!

Foto: Pixabay – djedj

TERMIN PUTOVANJA:

24.02 – 02.03.20237 dana/6 noćenja   Prevoz: Avion – TURKISH AIRLINES

HOTEL U CENTRU GRADACIJENA ZA PRVIH 10 UPLATAREDOVNA CIJENA
Imperial Suites, hotel 4* ili sličan HOTEL U PJEŠAČKOJ ZONI1.999 KM2.199 KM
Kalkulacija rađene na bazi minimalno 30 putnika:

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Bejrut via Istanbul sa avio kompanijom TURKISH AIRLINES
 • AERODROMSKE TAKSE
 • VIZA ZA LEBANON
 • SVI IZLETI POMENUTI U PROGRAMU osim Cedars Of God – Bsharee – Qozhaya i Tripoli (50 USD po izletu po osobi)
 • Smještaj u hotelu 4* bazi 6 noćenja sa doručkom; 1/2 i 1/3 sobe
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom
 • Boravišna taksa
 • Vodič na engleskom jeziku
 • Organizacija putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Putno zdravstveno osiguranje
 • Ručkovi, pića
 • Lični troškovi svakog putnika
 • Napojnice za vodiča i vozača
 • Doplata za 1/1 sobu: 195 USD
 • Doplata za polupansion: 50 USD

Foto: Pixabay – Peggychoucair

PROGRAM PUTOVANJA:

 1. DAN / PETAK, 24.02. – SARAJEVO – ISTANBUL – BEJRUT

Okupljanje grupe na međunarodnom aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta. Prijava na let TK 1026 za Istanbul. Polijetanje u  20:15 sati. Slijetanje u Istanbul u 00:05 sati. Nastavak leta za Bejrut na letu TK 828 u 01:35 sati. Slijetanje u Bejrut u  02:30 sati. Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer u hotel i smještaj. Noćenje.

2. DAN / SUBOTA, 25.02. – BEJRUT

Nakon doručka, obilazak centra Bejruta, ujedno i najnaseljenijeg grada u zemlji. Ovaj bliskoistočni Pariz, kako ga nazivaju, grad je kosmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj Istoka i Zapada u kojem se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekada gotovo potpuno uništen tokom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, sada je ponovo ujedinjen. Razgledamo najvažnije gradske znamenitosti u starom i novom dijelu grada: Deir El Qamar, Beiteddine Palace. Povratak u hotel. U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jedan od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

 1. DAN / NEDJELJA, 26.02. – JEITA GROTTO – HARISSA – BYBLOS

Nakon doručka vodimo vas na nezaboravni izlet. Jeita – biser prirode Lebanona, ove veličanstvene pećine i ujedno najveće pećine u Lebanonu. Prvi put je otkrivena 1836. godine, pećina služi kao izvor rijeke Nahr El Kalb. Nakon toga ćete nastaviti putovanje u Jounieh, užurban grad sa modernim zgradama i aktivnim noćnim životom koji gotovo krade predstavu glavnom gradu. Od tog mjesta ćete ići žičarom do Harisse. Harissa kao univerzalni hram religija u Libanu i najvažnije je mjesto za vjerske hodočasnike u Lebanonu. Harissa je najpoznatija po velikoj statui Djevice Marije, otvorenoj 1908. godine. U okolini se nalazi oko 20 crkava i samostana. Zatim ćete otići u Byblos, mješavinu sofisticiranosti i tradicije. Biblos je kandidat za titulu najstarijeg kontinuirano naseljenog grada. Zatim ćete posjetiti istoimeni dvorac, a zatim možete prošetati srednjovjekovnom gradskom četvrti i istražiti stare tržnice, srednjovjekovne bedeme i nekoliko prekrasnih starih crkava. Povratak u hotel.

 1. DAN / PONEDJELJAK, 27.02. – CEDARS OF GOD – BSHAREE – QOZHAYA

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti i samostalno istraživanje Bejruta. Preporučujemo Vam cjelodnevni fakultativni izlet posvećen obilasku sjevera libanske planine. Obilazak počinje posjetom šumi veličanstvenih cedrova Gospodnjih pored Bcharrea, okruga koji se nalazi u Sjevernoj guberniji sa 26 gradova i sela. Njegov slikoviti planinski pejzaž čini ga sanom za fotografe i turiste. Qozhaya se nalazi u okrugu Zgharta u sjevernom Libanu. Pripada libanonskom maronitu. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. DAN / UTORAK, 28.02. – BALLBECK I ANJAR

Doručak. Dan počinjemo sa obilaskom Baalbeka, koji je također poznat kao Grad sunca. Nalazi se u dolini Beqaa (3000 stopa nadmorske visine) i sadrži neke od najvećih svjetskih historijskih i najbolje očuvanih rimskih lokaliteta. Njegovi ostaci uključuju gigantski kompleks rimskih hramova s najvišim stupovima ikada podignutim. Rimski bogovi su obožavani u njenom Akropolju (sagrađenom između 1. i 3. vijeka nove ere). U Jupiterovom hramu ostalo je samo šest stubova od 54 gigantska stuba koji su prvobitno okruživali svetilište. Hram je izgrađen na feničanskom podijumu koji datira oko 3000. godine prije nove ere. Grad Baalbek ima velike ostatke iz islamskih vremena, uključujući Veliku džamiju koju su izgradili Omayyad halife, sa materijalom pozajmljenim iz antičkih spomenika, i džamiju Mameluk. Zatim ćete nastaviti do Anjara koji se nalazi u dolini Bekaa, 58 km od Bejruta. Sagradio ga je halifa al-Valid Ibn Abdel Malek početkom 8. stoljeća nove ere. Unutar jakih gradskih utvrđenja nalaze se ostaci ulica, tri palate, sukovi, dva hamama i džamija. Smješten na staroj ruti koja povezuje Bekau sa Damaskom, Anjar je izgrađen u blizini drevnog uporišta zvanog Gerrah. Danas se ime Gerrah zadržalo u riječi Anjar što znači izvor Gerrah (Ain Gerrah). Povratak u hotel. Noćenje.

 1. DAN / SRIJEDA, 01.03. – TRIPOLI

Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativni polazak u obilazak Tripolia, najvećeg grada u sjevernom Libanonu i drugog po veličini grada u zemlji.Glavni je grad sjeverne vlade i okruga Tripoli. Obilazak grada čije mnoge crkve podsjećaju na povijest grada. Ove crkve također pokazuju raznolikost kršćana u Libanonu, a osobito u Tripoliju. Tu su i mnoge džamije, tvrđava i utvrda Raymond de Saint-Gilles na vrhu brda u Tripoliu. U večernjim satima preporučujemo odlazak u neki od mnogobrojnih klubova, te samostalno istraživanje Bejruta. Prošetajte najpoznatijom shopping ulicom Bejruta, Hamra gdje možete kupiti suvenire svih vrsta, kao i najnovije modne marke te pronaći razne restorane, sjesti na tradicionalnu arapsku kafu i nargilu. Preporučujemo da obavezno probate fantastična jela lebanonske kuhinje u nekom od lokalnih restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. DAN / ČETVRTAK, 02.03. – BEJRUT – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slijedi transfer autobusom na aerodrom u Bejrutu. Let TK 795 za Istanbul u 14.10h. Slijetanje u Istanbul u 17.15h i nastavak leta za Sarajevo u 19.55h. Dolazak u Sarajevo u 19.50h. Kraj putovanja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content