Legenda o nastanku Boračkog jezera i grada Konjica

Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se do dan-danas prenose. Jedna od takvih je i legenda o nastanku Boračkog jezera u podnožju planine Prenj, a nadomak hercegovačkog bisera Konjica.

Prema legendi, na mjestu današnjeg jezera nalazila se bogata varoš. Stanovnici te varoši su zbog tog silnog bogatstva postali toliko obijesni i bezbožni, tako da je božiji svetac, prerušen u siromaha, jedne noći svratio u tu varoš tražeći hranu i prenoćište. Na čija god je vrata zakucao, ljudi su ga odbijali, osim jedne siromašne udovice. Jadna žena imala je mnogo djece, jednog konja i nešto malo pokućstva. Prije nego što će svanuti, svetac joj je rekao da ide iz te varoši, da na konja natovari sve što ima i bježi iz ove negostoljubive varoši jer će ona biti kažnjena. Rekao joj je da na putu prati konja, pa gdje se konj zaustavi i triput udari nogom o zemlju, ondje neka se naseli i bit će sretna do kraja života, a sirota žena to je i uradila.

 

Kada se je iz Stranina ispod sela Boraka okrenula, umjesto varoši vidjela je samo vodu – jezero. Varoš je sva bila potopljena, i u njoj i kuće i stanovnici. Tako je nastalo Boračko jezero. Udovica nastavi put za svojim konjem i prema svečevim uputama naseli se na mjestu gdje se konj zaustavio i tri puta udario nogom o zemlju. Za uspomenu na njenog konja, to mjesto se zove Konjic.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LEGENDA O NASTANKU BLAGAJSKE TEKIJE

BORAČKO JEZERO

KONJIC, GRAD KOJI SPAJA HERCEGOVINU S BOSNOM

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content