Legende o ukletim mjestima u Bosni i Hercegovini

  Legende o ukletim mjestima u Bosni i Hercegovini

  U legende se vjeruje ili ne. Priče, mitovi, legende već vijekovima osvajaju ljude, interesuju ih, zabavljaju i prepričavaju se s koljena na koljeno. Bilo da je riječ o nekoj ukletoj kući, mjestu ili čak o duhovima, vilama i prikazama, svako od nas voli ponekad čuti neku od tih priča koje je su dio današnjih legendi. U nastavku teksta vam donosimo dvije priče o ukletim mjestima u Bosni i Hercegovini.

  Kameni svatovi kod Bugojna

  Legenda o Kamenim svatovima u selu Kordići kod Bugojna je priča koja se prenosi još od davnina. S desne strane rijeke Bunte, na visini od stotinjak metara, nalaze se stijene čiji oblici podsjećaju na ljudska tijela.

  Prema legendi, jednog oktobarskog jutra, svatovi naočitog momka krenuli su po mladu iz susjednog sela. Na putu prema svom odredištu, pregaziše i zamutiše riječicu Buntu na kojoj je jedna starica prala veš. Kad je vidjela šta su joj svatovi i konji učinili od bistre vode, klela je svatove riječima: “Da Bog da vam puti bili pusti, pratio vas vrag i mrak gusti. Kud hodili, staze ne vidjeli, u kamen se hladni pretvorili. Kamenom se okamenili, ko meni vodu zamuti, prokleti im bili puti”.

  Svatovi se nisu osvrtali za sobom već su na konjima nastavili prema svom putu. Poslije nekoliko sati, vraćajući se istim putem kući s lijepom mladom, zastali su na Bunti, a onda se nebo iznad njih zamračilo i zavladala je potpuna tama u kojoj su se čuli jecaji i plač. Kad se tama razišla, stanovnici su vidjeli skamenjene svatove. Vidjevši šta je uradila, starica se bacila u nabujalu Buntu, a njeno tijelo nikada nije pronađeno.

  Na prostorima BiH mnogo je legenda nastalo na morfološkim fenomenima prirode, što je vjerovatno i ovdje slučaj.

  Ukleta kuća u Todorovu

  Prema legendi, na ovom mjestu je bilo groblje, a krajem 19. vijeka muslimanski imami planirali su da sagrade školu. Hodže su raširili šatore, proveli nekoliko noći na tom mjestu, a onda su iznenada u tišini i vidno uznemireni zauvijek otišli iz Todorova. Iznenadni odlazak je ostavio misteriju i od tada stanovnici Todorova, mjesta kraj Velike Kladuše, vjeruju da je kuća ukleta zbog njene mračne prošlosti, tvrdeći da se noću čuju zastrašujući krici.

  U njenoj blizini često se kvare tehnički uređaji i telefoni, a mještani se boje prolaziti pored nje, te je izbjegavaju u širokom luku. Todorovo je danas poznato po kući zlih duhova  koja se nalazi na raskršću sela. Sva vrata i prozori kuće zatvoreni su daskama.