Lejla Tanović četvrti put balkanska prvakinja

  Lejla Tanović četvrti put balkanska prvakinja

  Desetorostruka državna prvakinja i najuspješnija bh. biciklistkinja Lejla Tanović odbranila je balkansku titulu u elite kategoriji na šampionatu održanom u Srbiji.

  Tanović je tako četvrti put zaredom osvojila Balkansko prvenstvo dok je drugu poziciju zauzela Teodora Savić-Popović reprezentativka Srbije, a na trećem mjestu završila je reprezentativka Turske Esra Kurkcu trenutno 46. biciklistkinja svijeta.

  Tanović je prvu poziciju zauzela od samog starta i čuvala je sve do kraja utrke pobjedivši sa prednošću od sedam minuta. Osvajanjem prvog mjesta Lejla je osvojila novih 30 UCI bodova za svjetsku ranking listu i olimpijsku normu s obzirom da se utrka nalazila u kalendaru Svjetske biciklističke federacije sa kategorijom UCI C2.

  – Nevjerovatan je osjećaj obući dres balkanske prvakinje po četvrti put zaredom i veoma sam sretna radi toga. Utrka je bilo iznimno naporna s obzirom da smo startali u najtoplijem periodu dana ali na samom startu osjećala sam se veoma dobro tako da sam preuzela vodstvo koje sam čuvala do kraja utrke. Konkurencija je kao i svake godine bila izazovna, ali drago mi je da sam uspjela odnijeti pobjedu – rekla je Tanović.

  Za našu takmičarku ovo je bila ukupno deseta pobjeda u karijeri na UCI utrkama, a treća ove sezone, uz navedene pobjede ove godine osvojila je treće mjesto na etapnoj utrci u Španiji i drugo mjesto početkom sezone u Hrvatskoj.

  – Lejla je vozila iskusno od samog starta utrke pazeći na mogući defekt koji bi joj onemogućio da završi utrku. Izuzetno smo zadovoljni trenutnom formom s obzirom da nas očekuje još osam utrka do kraja sezone gdje nam je cilj prikupiti što veći broj UCI bodova. Već naredni vikend očekuje nas nova utrka, a nakon toga se pripremamo za državno prvenstvo koje se ove godine održava u Livnu – rekao je za Patriu selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević.

   

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  Lejla Tanović – Deseterostruka državna prvakinja u biciklizmu