Lejla Tanović – Deseterostruka državna prvakinja u biciklizmu

Lejla Tanović – Deseterostruka državna prvakinja u biciklizmu

Ova mlada sportistkinja sama je Reprezentaciju Bosne i Hercegovine plasirala na 38. mjesto na svijetu

O uspjesima koje je postigla 24-godišnja biciklistkinja Lejla Tanović, najbolje govori činjenica da je deset puta osvojila titulu prvakinje države, te da je prva biciklistkinja iz BiH koja je potpisala profesionalni ugovor u ovom sportu. Ova mlada magistrica prava biciklizmom se počela baviti 2011. godine, a iste godine je osvojila međunarodnu utrku koja se održavala na Čavljaku.

– Moj trener Amar Njemčević odmah je primijetio da imam veliki potencijal da napravim uspjeh u brdskom biciklizmu, a ja sam to primijetila tek kada sam počela da nastupam na utrkama Svjetske biciklističke federacije – UCI utrkama. Moj najveći motiv je ljubav prema ovom sportu, ali i napredak koji ostvarujem svake godine. Jako sam sretna što iz godine u godinu ostvarujem sve bolje rezultate.

Pozitivnu sliku o svojoj zemlji Lejla širi osvajajući medalje svuda po svijetu, a prije nekoliko dana medijski naslovi bili su oplemenjeni Lejlinim uspjehom na UCI C1 utrci u Hrvatskoj, gdje je osvojila drugo mjesto. Dobrim rezultatima se nikako ne zanosi, već se vrijedno sprema za nova takmičenja.

– Za nekoliko dana nastupam na Svjetskom kupu u Njemačkoj, a nakon toga na Svjetskom kupu u Češkoj. Radi se o najbitnijim utrkama na kojima ću nastupiti ove sezone, a nastupit ću na ukupno šest svjetskih kupova.

NORMA ZA OLIMPIJSKE IGRE

Osvajanjem UCI bodova na dosadašnjim i nadolazećim takmičenjima Lejla ostvaruje normu za Olimpijske igre 2020. u Tokiju, čije bi ispunjenje bio veliki korak kako za Lejlu, tako i za Reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

– Norma se kontinuirano ostvaruje do maja 2020. godine, a ostvaruje je čitava Reprezentacija Bosne i Hercegovine prikupljajući UCI bodove. Trenutno sam sama Reprezentaciju Bosne i Hercegovine plasirala na 38. mjesto na svijetu.

Uslovi za bavljenje brdskim biciklizmom u Bosni i Hercegovini su, kaže Lejla, zaista odlični, pogotovo u Sarajevu koje je okruženo brojnim planinama i različitim terenima.

– Jako je neobično što u neposrednoj blizini mogu simulirati gotovo svaki teren koji me čeka na narednoj utrci, pa tako treniram na korijenu, kamenju, blatu, makadamu i drugim terenima koji se nalaze u Sarajevu. Za mene je savršen trening koji provedem u prirodi i istražujem nove biciklističke staze. Nažalost, takvih treninga imam najmanje jer sam obično ograničena dužinom treninga i programom koji imam za taj dan.

Lejla mnogo vremena provodi trenirajući, a treninzi se mijenjaju u ovisnosti od perioda godine i utrke na kojoj će nastupiti.

– U zimskom periodu su treninzi najduži i traju od 3 do 5 sati dnevno, tako da nekada sedmično imam i preko 20 sati treninga. Ljeti treninzi mnogo više liče naporima koje imam na utrci, jako su intenzivni i malo kraći nego u zimskom periodu.

MAGISTRICA PRAVA
Povrede su sastavni dio svakog profesionalnog sporta, pa su one u brdskom biciklizmu vrlo česte i nerijetko jako teške, no Lejla je naučila kako da se nosi s njima.

– Imam veliku podršku svoje porodice i trenera kada je u pitanju oporavak od povreda i to mi je zaista svaki put olakšalo da se vratim takmičenju. Mislim da i meni bliskim ljudima ne bude jednostavno gledati moje utrke, ali da se s time nose jako dobro. I oni su mnogo truda i rada uložili kako bih ja napravila što bolji rezultat i slijedila svoje snove.

U BiH ima mnogo mladih djevojaka koje bi se željele profesionalno baviti biciklizmom, no za taj korak, kaže Lejla, treba malo hrabrosti.

– Mislim da ta želja mora postojati u nekoj osobi, kao što sam je ja imala. Sreća je što sada djevojke znaju da postoji način da se ostvari uspjeh u ovom sportu, pa možda samim tim dobiju i više hrabrosti da pokušaju.

Uz to što je najbolja bh. biciklistkinja, Lejla je i magistrica prava. Priznaje da bi se voljela baviti advokaturom, no nije sigurna hoće li život zaista i odvesti u tom smjeru. Kada nema takmičenja i ne trenira, Lejla voli da putuje i istražuje nova mjesta.

– Sretna sam što sam baš baveći se sportom uspjela da mnogo putujem i doživim nevjerovatna iskustva koja bi mnogo teže doživjela da se nisam bavila sportom. U posljednje vrijeme, u slobodno vrijeme čitam mnogo knjiga za koje nisam imala vremena dok sam studirala i učim španski jezik budući da sam potpisala novi ugovor s timom iz Španije.

Autor: Samila Ivković