Leonardo DiCaprio: Neka rijeke BiH teku slobodno!

  Leonardo DiCaprio: Neka rijeke BiH teku slobodno!

  Hollywoodska filmska zvijezda Leonardo DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju minihidroelektrana u našoj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

  Leonardo DiCaprio; Foto: Twitter

  “Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu ističući kako gradnja minihidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara riječnih vodotokova u našoj zemlji.

  Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH. Organizacija pod nazivom Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega je trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz juna ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.

  “Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi”, stoji u pozivu.

  Parlament RS ranije je odbio podržati ovakvu inicijativu. Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih evropskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda. Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju. Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri hiljade brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.