Leonardo DiCaprio: Neka rijeke BiH teku slobodno!

Hollywoodska filmska zvijezda Leonardo DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju minihidroelektrana u našoj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

Leonardo DiCaprio; Foto: Twitter

“Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu ističući kako gradnja minihidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara riječnih vodotokova u našoj zemlji.

Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH. Organizacija pod nazivom Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega je trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz juna ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.

“Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi”, stoji u pozivu.

Parlament RS ranije je odbio podržati ovakvu inicijativu. Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih evropskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda. Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju. Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri hiljade brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content