Let balonom – Najromantičnije putovanje u Bosni i Hercegovini

Baloni na vrući zrak su više od avanture – oni su način da se spojite sa prirodom, sa sobom i s drugima na način koji je jednostavno nezaboravan.

Šta je zajedničko jednoj ovci, jednoj patki, jednom pijetlu i, recimo, romantici? Šta biste rekli kada bi vas to pitali, a da ne povežete romantiku sa životom na nekom seoskom gazdinstvu? Da li biste bili bliže odgovoru, ako bismo u pitanje dodali, recimo, jedan balon, jednu korpu, jedno putovanje i Francusku? Možda i ne, ali to zapravo nije previše važno.

DVIJE VELIKE LJUBAVI

Priča koju vam pričamo danas, priča o balonima na vrući zrak koje najčešće povezujemo sa Kapadokijom u Turskoj, ne bi zapravo bila moguća da u dalekoj Francuskoj 1783. godine braća Montgolfier nisu eksperimentalno pustili u zrak, pred cijelom kraljevskom svitom, jedan balon u čijoj su korpi prvi put- nici bili upravo junaci sa početka naše priče – jedna ovca, jedna patka i jedan pijetao.

Priča o balonima na vrući zrak ne bi bila moguća u našoj prekrasnoj Hercegovini, da nije bilo dvije ljubavi – jedna je ljubav između Poljakinje Anne Wronske i Turčina Ayberka Okana, a druga je ljubav njih dvoje prema Hercegovini u koju su se zaljubili kada su prvi put došli i odlučili ostati.

Dvije su, kako rekosmo, ljubavi bile dovoljne da svi oni koji žele iskusiti let balonom više ne moraju sanjati Kapadokiju. Ta im je magija sada dostupna, iz svakog kraja naše zemlje, na nekoliko sati vožnje.

Glavna lokacija iznad koje baloni lete, a njima upravlja Ayberk, profesionalni pilot, je područje jezera Krenica, u općini Grude. Ayberk je upravljao balonima i letio iznad najpoznatijih balonerskih ruta u svijetu – od Kapadokije, preko Pamukala do pustinja Dubaija.

Krenete li na ovaj naš, hercegovački balonerski put, zapravo ćete imati dvostruku korist – osim leta balonom, možete napraviti izlet na jedno od ljepših jezera u našoj zemlji, koje je među rijetkima za koje se još nikada nije odredila stvarna dubina.

KAPI VODE I SUNCE

Kako u cijelom svijetu, tako i u našoj domovini, baloni iz sigurnosnih razloga lete rano ujutro, najkasnije dva sata nakon izlaska sunca te jedan sat prije zalaska.Previsoke temperature tokom dana izazvale bi termalnu aktivnost koja bi ugrozila sigurnost putnika ili udobnost leta ili, pak, oboje. A i šta biste radili u balonu na popodnevnoj vrelini?

Šta može biti ljepše od leta iznad jezera i okolnih sela u pospana jutra? Na zahtjev se balon može spustiti tako nisko da korpa dotakne površinu jezera, a od rasprskanih kapi vode još niko nikada nije uspio uslikati ništa ljepše.

Šta vam može više oduzeti dah od pogleda na čisto nebo i sunce koje se rađa, a vi nikad bliži narandžastoj lopti koja život znači?

Šta može biti romantičnije od poljupca za dobro jutro a oko vas ništa, samo vas dvoje i ljubav, čista poput jezerske vode?

Možete li zamisliti ljepši poklon od 60 minuta fantastičnog osjećaja uljuljkanosti, sličnog onom kojeg ste voljeli kada su vas kao djecu u naručju ljuljali i grlili roditelji?

A odakle biste napravili ljepše fotografije drveća nego tik iznad krošanja?

Možete li zamisliti neki drugi prelazak sa jednog mjesta na drugo, a da vam svijet doslovce bude „kao na dlanu“?

Kada putujete avionom, u njegovoj pripremi za let ne možete učestvovati, a sa balonima je i to moguće. Sjajni domaćini, Anna i Ayberk, omogućit će vam da kao istinski timski igrač budete uključeni u proces puhanja i ispuhivanja balona.

Sezona leta ovim čudesnim letjelicama u našoj zemlji traje od aprila do decembra. Raspored letenja diktiraju vremenski uvjeti, ne leti se po vjetrovitom danu niti po kiši.

SIGURNOST PRIJE SVEGA

Dream Team Balloon je prva kompanija koja nudi ovu vrstu letova u našoj zemlji. Posjeduju dva balona, pa ako želite romantični put birajte mali balon kapaciteta dva putnika plus pilot, a ako vas je više na raspolaganju vam je balon kapaciteta četiri osobe plus pilot.

Krenuli smo romantičnim pričama, a da bi sve ostalo romantično, nezaboravno i savršeno, važno je znati da postoje i određena ograničenja. Baloni ne lete na velike udaljenosti i ne lete po vjetru.

Postoje ograničenja vezana za tjelesnu težinu, pa putnici ne smiju biti teži od 110 kg. Ne smiju imati po- vrede (poput lomova i slično) koje sprečavaju zauzimanje položaja za slijetanje. Posada neće dozvoliti let trudnicama, djeci do osam godina, ali ni osobama nižim od 120 cm.

Kako je letenje balonom zapravo aktivnost na otvorenom, odjeća i obuća moraju biti odgovarajući (bez visokih potpetica, papuča, cipela s otvorenim prstima i slično).

Važno je znati da je balon na vrući zrak, kao i svaki drugi avion ili letjelica, održavan i osiguran prema prema propisima o civilnom vazduhoplovstvu te da svi piloti imaju dozvolu da prevoze putnike. Princip rada balona na vrući zrak je korištenje potiska stvorenog zagrijavanjem zraka unutar omotača balona pomoću plinskih gorionika.

No, sve ovo i još mnogo više vidjet ćete ukoliko se odlučite za ovaj jedinstveni izlet – kombinaciju romantike, avanture, adrenalina ili najjednostavnije rečeno istinskog življenja.

Za još bolje iskustvo pogledajte video: https://youtu.be/UhtJhWaWTac

Fotografije: Dream Team Baloon

DREAM TEAM BALOON

+387 63 830399
info@dreamteamballoon.com
Masna Luka bb, Posušje
Bosnia and Herzegovina
www.dreamteamballoon.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content