Lični predmeti Ive Andrića i njegove supruge u kući u Herceg Novom

Nakon više od pet decenija od kada je Andrić posljednji put boravio u Herceg Novom u Crnoj Gori, u dom nobelovca na Toploj vraćeni su njegovi lični predmeti koji su postali dio stalne postavke „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije „Ivo Andrić – naš savremenik“, a povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim namještajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a prvi put u ovom zdanju imamo i djela Milice Babić, njene kostimografske nacrte.

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu „Ohridska legenda“, umjetničke slike, pisma, porodične fotografije i dio namještaja koji se nalazio u kući za vrijeme Ivovog i Miličinog zajedničkog života u Novom. Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provjere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a od jučer su dio stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr. Vladimir Roganović.

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content