Lideri podsticajnih putovanja su se okupili u Istanbulu na SITE Global konferenciji

Udruženje za izvrsnost podsticajnih putovanja (The Society for Incentive Travel Excellence – SITE), vodeće udruženje u području podsticajnog turizma, organizovalo je svoju svjetsku konferenciju za 2024. godinu u Istanbulu od 26. do 29. februara 2024. Podsticajni turizam ili podsticajna putovanja podrazumijevaju putovanja koja su osmišljena kako bi motivisala, dala podsticaj i nagradila zaposlenike ili poslovne saradnike, za postizanje ključnih poslovnih ciljeva. Zahvaljujući organizaciji SITE-ovog ogranka u Turskoj, Turska je bila jedna od prvih zemalja domaćina SITE Global konferencije (poznate kao SITE Univerzitet) 1996. godine u Istanbulu. Konferencija, koja je ove godine prvi put održana u Turskoj kao svjetski događaj, okupila je lidere turističke industrije iz cijelog svijeta kako bi se povezali, razmijenili ideje i pronašli inovativne načine za oblikovanje budućnosti industrije.

Putnici koji učestvuju u podsticajnim programima dolaze s jasnim ciljem; to znači da su spremni više trošiti na jedinstvena iskustva, dublje istražiti kulturu i koristiti premijum usluge u poređenju s tradicionalnim turistima. Također, često ostaju duže od turista koji putuju iz zabave, što dovodi do veće potrošnje na smještaj, hranu i zabavu, čime se generiše više prihoda kroz turistički ekosistem. Time se podržavaju lokalna preduzeća i stvaraju nove prilike za zapošljavanje, što doprinosi razvoju turističke infrastrukture.

Tursko Ministarstvo kulture i turizma i Agencija za promociju i razvoj turizma Turske (TGA) podržali su događaj kako bi predstavili destinaciju sa svojim vodećim lokacijama za podsticajna putovanja i jedinstvenim iskustvima koja se događaju jednom u životu, s ciljem dovođenja više podsticajnih grupa u Tursku u budućnosti.

Svjetska konferencija je ključni događaj SITE-a, gdje se okuplja industrija podsticajnih putovanja. Sa više od 2.600 članova SITE-a u 87 zemalja, konferencija okuplja učesnike iz cijelog svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Veliku Britaniju (VB), Kanadu, Irsku, Francusku, Švicarsku, Španiju, Meksiko, Njemačku, Dansku, Švedsku, Grčku, Argentinu, Australiju, Belgiju, Dansku, Brazil, Kajmanska ostrva, Kinu, Hrvatsku, Poljsku, Kostariku, Češku Republiku, Egipat, Jordan, Indiju, Italiju, Holandiju, Panamu, Portugal, Portoriko, Ruandu, Škotsku, Monako, Maroko, Oman, Singapur, Sloveniju, Vijetnam, Tajland, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Etiopiju, Ugandu i Tanzaniju. Učesnici na SITE Global konferenciji uživaju u privilegijama kao što su umrežavanje, uspostavljanje značajnih veza i mogućnost da iz prve ruke saznaju o novim prilikama.

Ove godine konferencija je okupila oko 500 stručnjaka iz industrije, istražujući širok spektar tema, od budućnosti putovanja do najnovijih tehnoloških trendova, posebno s naglaskom na vještačku inteligenciju (AI) i destinacijski marketing. Tokom trodnevnog događaja održane su konferencijske sesije i umrežavanja, pružajući učesnicima nezaboravne prilike za povezivanje sa stručnjacima iz oblasti podsticajnog turizma, upoznavanje s najnovijim trendovima putovanja kroz različite obuke te razmjenu ideja s kolegama u industriji.

Dok su istraživali kako podsticajna putovanja promovišu odnose na radnom mjestu, grade korporativnu kulturu i osiguravaju vrhunske rezultate, učesnici su diskutovali o tome kako putnička iskustva, kada su dobro osmišljena i provedena, zaista mogu transformisati pojedince i organizacije, djelujući kao most između kultura i gradeći toleranciju, prihvatanje i međusobno razumijevanje. Konferenciju je organizovalo SITE Turska, uz podršku mnogih lokalnih institucija i stručnjaka iz industrije, kako bi predstavili Tursku učesnicima iz cijelog svijeta. U okviru programa konferencije, učesnici su također imali priliku da otkriju Istanbul, vodeću svjetsku turističku destinaciju zemlje, sa svojim izvanrednim umjetničkim i kulturnim događajima, gastronomijom i iskustvima kupovine. Osim toga, ture prije i poslije konferencije omogućile su učesnicima da posjete druge podsticajne destinacije širom Turske.

Pioniri u podsticajnim putovanjima

SITE, osnovan 1973. godine, predstavlja jedinu svjetsku asocijaciju za poslovne događaje koja se isključivo fokusira na podsticajna putovanja. Sa svojom dugogodišnjom historijom, SITE dijeli mjerljive rezultate svog bogatog iskustva s globalnim poslovnim svijetom, sarađujući sa korporacijama, agencijama, avio-kompanijama, kompanijama za krstarenje i cijelim lancem opskrbe destinacija. Ova organizacija broji 28 lokalnih i regionalnih ogranka širom svijeta, pri čemu je Turska među regijama koje šire svijest o motivacionoj snazi asocijacije u Evropi.

SITE ima za cilj maksimalno povećati uticaj podsticajnog turizma i doprinijeti razvoju sektora okupljanjem i razvojem najboljih rješenja te globalnih veza sa svojim članovima i profesionalcima. Organizacija pruža dodanu vrijednost svojim članovima na međunarodnom i lokalnom nivou kroz aktivnosti umrežavanja, online resurse, obuke i certifikacije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content