Lipica – kolijevka bijelih konja

Da li ste znali da plemeniti bijeli Lipicaner konji potječu iz Slovenije? Njihova originalna ergela nalazi se u Lipici na krškom području još od 1580. godine. Njihovoj eleganciji možete se diviti dok gledate revije i treninge klasičnog jahanja. Već kršku regiju možete doživjeti iz kočije, ili čak jašući kroz nju

Sponzorisani članak

Fotografije: VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE SLOVENIJE U
SARAJEVU

Obilazak jedne od najstarijih ergela

 Slovenci su ponosni na Lipicu i njenu ergelu koja postoji preko 400 godina. Najstarija evropska farma konja koja uzgaja iste konje bez prekida je kulturno-historijski spomenik koji impresionira posjetioce svojim konjima i iznenađujućim pejzažima. Nakon ulaska na imanje, obiđite najstariju štalu u kojoj su predstavnici svih klasičnih Lipicaner linija, posjetite muzej Lipicanera i kočija, prošetajte pašnjacima, kroz avenije drveća i parkove, te naučite ponešto o posebnim odlikama Lipice i Krške regije. U parku se također nalazi i dječije igralište.

Pogledajte reviju ili trening klasičnog jahanja

U Lipici možete posmatrati trening konja na natkrivenom terenu za jahanje, uz muziku i komentar za posjetioce. U Lipica školi klasičnog jahanja moći ćete vidjeti koliko su zahtjevne figure koje Lipicaneri moraju da nauče kroz trening: 45-minutni program zasigurno je vrijedan posjete!

Provozajte se kočijom kroz krajolik pun Lipicanera

Posjeta imanju u Lipici može biti još divnija ako se provozate kočijom. Prijatni kočijaši i elegantni Lipicaneri odvest će vas na ugodne staze s kojih možete promatrati stada konja i zelene pejzaže.

Lipica za djecu i porodice

Pored Lipicanera, najmlađi posjetioci ergele također mogu nešto naučiti o ponijima te ih jahati uz vodiče pokraj koza i ovaca. Ponekad ih čak izvedu do pašnjaka da obiđu Lipicanere i njihovu ždrijebad. Za porodice postoje posebni programi na imanju.

Od Lipice do drugih krških iskustava

Put za Lipicu također će vas odvesti kroz Sežanu, jedan od većih gradova u zelenoj Krškoj regiji. U Sežani možete posjetiti botanički vrt te Živi muzej Krasa s tipičnim krškim fenomenom, dok vas između Sežane i Lipice očekuju tematske i rekreativne staze. Pećina Vilenica također se nalazi u blizini. Ovo je najstarija turistička pećina u Evropi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content