Lisabon – legenda o sedam brežuljaka

Odisej, Offiusa i sedam brežuljaka.

Lisabon je grad  na sedam brežuljaka. Ili barem tako mnogi kažu.

Postoji zanimljiva legenda o tome kako je tih sedam brežuljaka nastalo…

Priča počinje s putovanjima grčkog junaka, Odiseja. Jednom dok je plovio morem, on se sa svojom posadom usidrio na obala zemlje koja je danas Portugal. Bio je zatečen ljepotom rijeke Tagus, te odluči tu odmoriti i prikupiti namirnice za nastavak putovanja. Odisej zove ovo mjesto “Olisippo.”

Antički Grci su vjerovali da je ova zemlja naseljena zmijama, a da njome vlada lijepa i šarmantna kraljice Offiusa. Kraljica je imala veliki rep zmije umjesto nogu. Ludo se zaljubila u Odiseja i u pokušaju da ga zadrži za sebe, ponudila mu je položaj kralja u svom kraljevstvu.

Bojeći se da bi mu život mogao biti u opasnosti u slučaju da je odbije Odisej se pretvarao da uzvraća ljubav. No sve vrijeme, iza leđa kraljice Offiuse on se spremao za odlazak i jedne noći, dok je kraljica spavala, uspjeli su pobjeći.

Legenda kaže da je nakon što se probudila i vidjela da je njen voljeni otišao, kraljica Offiusa bila bijesna te da je otrčala do rijeke Tagus u potjeru za Odisejom. Dok je trčala njen rep je udarao zemlju tako snažno, da se zemlja sedam brežuljaka uzdigla i tako ostala do današnjeg dana.

Iman Azganović

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content