Svjetski atlas hrane Taste Atlas objavio je listu najboljih sireva na svijetu.
Infografika prikazuje deset najbolje ocijenjenih sireva na svijetu prema podacima Taste Atlasa, na rang-listi baziranoj na osnovu glasova čitalaca.
Listu predvode italijanski sirevi – Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana te Stracchino di Crescenza
Livanjski sir je smješten na 45, a susjedni paški na 64. mjestu najbolje ocijenjenih sireva na svijetu.
Livanjski sir je tvrdi, žuti, pikantni i umjereno slani sir karakterističan za područje Livna i Livanjskog polja. Proizvodnja livanjskog sira je počela za vrijeme austrougarske vladavine, to jeste u 19. vijeku, po uzoru na proizvodnju francuskog sira grojera. Livanjski sir se proizvodi od kravljeg i ovčijeg mlijeka (omjer 80:20), a period sazrijevanja traje oko dva mjeseca. Za jedan kilogram sira potrebno je 12-13 litara mlijeka. Proizvodi se od kraja maja do oktobra. Kada je sir zreo može se koristiti kao parmezan.
Njihovo veličanstvo – bosanskohercegovački sirevi