Livno – Divlji konji s Kruga

BiH Bucket List Challenge

Izazov #73 – Druži se sa divljim konjima s Kruga

Prostranstvima visoravni Krug, nedaleko od Livna, galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Evropi. Potomci su to pitomih konja koji već više od četri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima.

Foto: Fotobaza

Na prostranstvima Krug planine između Livna i Kupresa u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini obitava oko 180 divljih konja, potomaka mješanaca koje su stanovnici livanjskih sela pustili u divljinu 70-ih godina prošlog stoljeća.

Iz zahvalnosti i ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, ali i zbog toga što se o njima više nije imao ko brinuti, timariti ih, hraniti i voditi na pojila, njihovi vlasnici nisu ih prodavali niti usmrćivali, nego su ih jednostvno prepustili divljini.

 Foto: Marin Mamuza

U početku je stado konja na Krug planini činilo dvadesetak do trideset jedinki, ali je s vremenom taj broj porastao na oko 360 grla jer su se glavnom stadu pridružili i konji koji su pobjegli s područja Glamoča, Drvavvra i Kupresa, tokom ratnim djelovanjia na ovim područjima.

Foto: Marin Mamuza

Nije rijetkost da se, ukoliko idete automobilom ovim krajem, morate zaustaviti jer se dešava da izlaze na cestu, tražeći i ližući, uglavnom zimi, ostatke soli. Uglavnom nisu opasni i treba samo biti strpljiv i sačekati da odu. Sirene i povici ljudi neće ih otjerati jer su na njih naviknuti.

Ipak, ako želite biti sigurni da ćete imati priliku družiti se sa divljim konjima, savjetujemo se javite jednoj od agencija koja organizuje fotosafari na Cincaru. 


BiH Bucket List Challenge

Izazov #73 – Druži se sa divljim konjima s Kruga

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste se družili sa divljim konjima sa Kruga.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content