10 ljetnih bašti u Sarajevu

Kada su dani baš topli, svi traže mjesto gdje će im unatoč vrućinama biti ugodno, gdje će se malo odmaći od gradske vreve a istovremeno biti u srcu svih dešavanja. Traži se ograđen kutak prirode, zelenilo, tišina… Ljetne bašte u Sarajevu uvijek su pune, teško je izdvojiti najljepše, stoga je jednostavnije izdvojiti nama najomiljenije.

U Sarajevu piti kafu poseban je merak… 

Caffe Divan na Baščaršiji

 

Foto: Furaj.ba

Ljetna bašta caffea Divan smještenog u Morića hanu na Baščaršiji jedna je od najpopularnijih i najomiljenijih u gradu. Debeli zidovi hana, hladovina drveta nasred hana, vjetar koji puše niotkud, ugođaj u bašti čini izuzetno prijatnim naročito za vrijeme vrelih dana kada je unutar kompleksa temperatura niža za 3-4 stepena. Atmosfera kao iz “1001 noći” – sećije, ćilimi, drveni rezbareni stolovi, a muzika uglavnom orijentalna. Kada bašta uzavri glasovima, slušaju se Merlinovi hitovi, što bude zaista skladno atmosferi. Najpopularnije piće u Divanu je Zaimova kafa, čije porijeklo znaju samo rijetki gosti. Riječ je o velikoj kahvi s mlijekom posutoj Nesquikom koju je proslavio tadašnji student Zaim Posavljak. Kafa se Zaimu svidjela, pa je nastavio naručivati i on, a kasnije njegovi prijatelji, i tako je Zaimova kafa postala dio ponude. U ljetnoj bašti Divana se može sjediti i zimi, jer se bašta zatvori, te se unutra postave grijalice.

Kolobara

Još jedna popularna ljetna bašta u kojoj se za vrijeme toplih dana može fino rashladiti nalazi se u srcu Baščaršije, također na mjestu nekadašnjeg hana – Baščaršija hana. Kolobara han bio je prvi sarajevski han (prenoćište) kojeg je u drugoj polovini 15. stoljeća izgradio osnivač Sarajeva Isa – beg Ishaković. Bio je to veliki han sa 40 soba, koji je na konak (noćenje) mogao primiti 400 ljudi i 35 konja. Han je u potpunosti srušen 1935. godine, te je od njega ostao samo jedan zid. Sredinom prošlog stoljeća dvorište nekadašnjeg Kolobara – hana služilo je kao ljetno kino, a potom i kao kafana sa ljetnom baštom. I danas se unutar njegovih zidova nalazi kafana i restoran sa ljetnom baštom, gdje se služi bosanska kafa i specijaliteti tradicionalne kuhinje, dok vanjske zidove nekadašnjeg hana čine trgovačke radnje.

Kultna Hippy klupa

Hippy klupa kultno je mjesto u Sarajevu oduvijek. Nalazi se na samom početku Velikog parka, preko puta BBI centra, većim dijelom u hladovini. Sam naziv kafića je hommage dugoj klupi pored parka na kojoj se nekada okupljala sarajevska omladina.  Na klupi je uvijek bila gužva. To je bilo mjesto društvenih događanja, sa pogledom na gradski korzo, a i danas je slično.  Budući da je to bio kafić na otvorenom, otvorao bi se tek do kraja proljeća do početka jeseni, ali danas ima i stakleni objekat u kojem se može sjediti i zimi. Poseban gušt je uživati ovdje u jutarnjoj kafi i gledati kako se grad budi, a sjedeći ovdje postajete historijom starog mjesta Hippy klupa. Pored Hippy klupe imate i kućice s knjigama – biblioteku na otvorenom. Poslužite se nekim naslovom ako ima u kućici i čitajte dok pijete kafu! Knjigu možete vratiti ili ponijeti, a i ostaviti neku.

Restoran Baoli

Na mjestu gdje se nekada nalazio restoran Dunja, a preko puta kultnog restorana Avlija, nedavno je otvoren moderno opremljen restoran s predivnom ljetnom baštom – Baoli. Iako se nalazi u blizini gradskog centra, restoran posjeduje pravu intimnu notu. Ljetna bašta daje poseban gušt tokom lijepih sarajevskih ljetnih noći, a naročito uz zalazak sunca koji je u jedinstvenom ambijentu ove bašte zaista magičan. Restoran je odličan izbor za trenutke uživanja, druženja ili poslovnih sastanaka, a kombinacija ukusa iz njegove kuhinje potpuno je neočekivana, a samim tim i zaista vrijedna za probati!

Caffe Tito 

Caffe Tito koji je u potpunosti posvećen Josipu Brozu Titu još jedan je od starih i popularnih sarajevskih kafića. Smješten je uz Vilsonovo šetalište i idealno je mjesto za predah tokom ljetnih dana. Bašta u hladu, park za djecu i mnoštvo umjetničkih instalacija čine ovu baštu privlačnom i samo za vidjeti. U kafiću se ponekad održavaju i svirke, zbog čega je omiljeni i među ljubiteljima muzike.

Bonus: Na Vilsonovom šetalištu kao niska na đerdanu mnoštvo je kafića s ljetnim baštama u kojima se može istinski uživati: Caffe Vrt, Capuccino, Aquarius, Lollipops, stari Bell itd.

Kultna slastičarna “Palma”

Davne 1970. godine u Sarajevu je otvorena prva privatna slastičarna u gradu –  kultna Palma. Skoro da nema Sarajlije, ali ni turista koji nisu probali njihove slastice, slučajno u prolazu ili s namjerom.

Oduvijek je plijenila pažnju Sarajlija i znatiželjnih turista, a takvom slastičarnom nisu se mogli podičiti ni Beograd, ni Zagreb, ni Ljubljana. Za sve je zaslužan vlasnik Šaban Ljumić, koji je umjetnost slastičarstva počeo učiti još kao dječak kod starog Olomana, među Sarajlijama poznatog po vrhunskim poslastičarskim specijalitetima.

Kvalitetom proizvoda, ljubaznim i profesionalnim osobljem, glamuroznošću i visokim estetskim kriterijima, ova slastičarna još uvijek privlači pažnju građana, novih generacija, ali i velikog broja turista.

Ljeti je jedno od omiljenih odredišta za izlazak – jer svi vole sjediti u bašti sa vrlo atraktivnom fontanom, palmama, cvijećem, a često i muzikom uživo ili plesnim nastupima.

Pub na Malti

Jedno od najposjećenijih mjesta u gradu je Pub na Malti smješten u podrumskom prostoru KUD Lola na Dolac Malti. Mjesto je to zbog kojeg “raja iz Centra izlazi na Maltu”. Ljetna bašta puba je uprkos tome što se nalazi među zgradama i u blizini glavne gradske ulice u zelenilu i hladovini zbog čega je u njoj zaista ugodno sjediti. Često pirka vjetrić, pa ugođaj bude i bolji, a u bašti se zna i roštiljati pa užitak bude zagarantovan.

Ildžis

Kultna picerija Ildžis nalazi se na samom početku Velike aleje, pored velikog parkinga. S dugogodišnjom tradicijom i posebnim enterijerom i eksterijerom već dugo je jedno od omiljenih mjesta na Ilidži. Na samom ulazu u piceriju izgrađenu od cigle i drveta iznutra dočekat će vas stari “milicijski” i taxi automobili, koji su svojevrsna atrakcija za sve posjetioce i slučajne prolaznike. Boravak u ljetnoj bašti ove picerije je i više nego ugodan, a i zimi se pruža poseban ugođaj u unutrašnjosti, na oba sprata.

Cafe Restaurant Cordoba

Okružen zelenilom restoran Cordoba je mjesto za opuštanje i uživanje u ljepotama prirode. Nalazi se preko puta RVI bazena na Ilidži, na putu prema Velikoj aleji. Mjesto je to gdje možete okusiti jedinstvene okuse svijeta pod jednim krovom. Restoran je idealno mjesto za porodična druženja uz jelo, te za poslovne ručkove sa menijem pripremljenim shodno željama klijenata i specifičnosti povoda. Sva jela u restoranu su pripremljena po halal principima.

The River Coffee & Restaurant

Nekadašnja “Vrtlarska kuća” predstavljala je dobro poznato mjesto za stanovnike Ilidže, ali i grada Sarajeva, a ljeta 2020. godine zasijala je u novom ruhu. Restoran se nalazi na adresi Hrasnička cesta broj 6. U svojoj ponudi nudi veliki izbor ukusnih jela iz domaće, internacionalne, ali i arapske kuhinje, te predstavlja spoj istočnih i domaćih ukusa, kakav je unikatan u gradu Sarajevu. Restoran se nalazi nadomak ostataka nekadašnjeg rimskog grada, poznatih ilidžanskih hotela iz austrougarskog doba i velikog zelenog parka koji vodi prema Velikoj aleji. U njegovom čarobnom okruženju naprosto ćete osjećati mir!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 LOKALA KOJE MORATE POSJETITI NA ILIDŽI

CARIBOU COFFEE – UŽITAK ISPIJANJA KAFE U SARAJEVU

IGMAN BAR – JEDINSTVEN PANORAMSKI POGLED NA SARAJEVO

FENOMEN SARAJEVSKIH KAFIĆA

Ukoliko želite da upoznate Sarajevo sa lokalnim vodičima predlažemo vam „Sarajevo Tours“ u organizaciji Meet Bosnia agencije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content