Ljeto, čuvar našeg zdravlja

  Ljeto, čuvar našeg zdravlja

  More, sunčanje, šetnja i lagana ishrana jednostavan su i efikasan put za zdravog i sretnog čovjeka. Tokom najtoplijeg godišnjeg doba imamo i više energije, dok su zdravstvene tegobe su manje izražene, a raspoloženje nam je pozitivnije. Tako ljeto pozitivno utječe na nas i čuva naše zdravlje. Ljeti se mnogo više bavimo fizičkom aktivnošću, dok nam umjereno sunčanje poboljšava imuniteta, a dolazi i do snižavanja krvnog pritiska.

  SNAŽNIJI MIŠIĆI

  Tokom plivanja aktiviraju nam se skoro svi mišići, a time se pojačava njihova snaga. Osobe koje pate od bolnih zglobova ili artritisa mogu slobodno vježbati u vodi, što će im mnogo koristiti. Plivanje smanjuje depresiju i poboljšava raspoloženje, a svakodnevna jednosatna šetnja djeluje kao antidepresiv, te pozitivno utječe na tjelesnu težinu i metabolizam.
  VIŠE VITAMINA

  Ljeti jedemo jagode, trešnje, borovnice, maline, višnje, marelice, breskve, dinje, lubenice… i drugo svježe voće, mnogo više nego u ostalim godišnjim dobima. Osim što je vrlo ukusno, voće je i izrazito zdravo, puno antioksidanata i vitamina, a sadrži vrlo malo kalorija. Idealna je mediteranska gurmanska kuhinja s mnogo svježeg voća, povrća, ribe i nemasnog mesa.
  ZDRAVIJE SRCE

  Ljeti kod svih ljudi dolazi do pada krvnog pritiska, a naročito kod hroničnih bolesnika koji imaju hipertenziju, jer toplina širi krvne žile. Samim tim ovakvi pacijenti pije manju količinu lijekova za pritisak, što automatski dobro utječe i na jetru. Također, toplo vrijeme povoljno utječe i na vaskularne bolesnike.

  MANJE STRESA

  Lijepo vrijeme, a posebno ljetni odmor većini nas otvara novu perspektivu i motivaciju da se posvetimo svojim ciljevima. Još jedna efikasna stvar za rješavanje stresa i depresije su sunčeve zrake, a posebno one u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Na godišnjem odmoru pronalazimo vrijeme za šetnju, pa je tako najbolje da se u šetnju uputite s nekim čije vam društvo prija, jer ovo povećava nivo hormona ljubavi u mozgu.