Ljubičica – omiljeni vjesnik proljeća poznat kao lijek od davnina

  Ljubičica – omiljeni vjesnik proljeća poznat kao lijek od davnina

  Prvi vjesnici proljeća već su procvali, a među njima jedan od omiljenih – mirisna ljubičica.

  Ilustracija: Pixabay

  Samonikla je to biljka koju s danima proljeća srećemo u vrtu, parku, na šetnicama… Cvjeta u martu i aprilu.

  Još od antičkog doba zahvaljujući njenim ljekovitim svojstvima za nju se vežu mnoge priče i legende. Kroz stoljeća je zbog boje bila izvor nadahnuća, npr. grčki vladari su njenu specifičnu boju koristili kao simbol izvrsnosti i plemenitosti, a hrišćani kao znak pokajanja.

  Ljekovita svojstva 

  Već hiljadama godina ljubičica se koristi kao lijek u narodnoj medicini zbog svojih protivgljivičnih, protupalnih i antiseptičkih svojstava. Još u antičkoj Grčkoj smatralo se da ona smiruje i pomaže u liječenju glavobolja i nesanice, što je i naučno potvrđeno jer je hemijskom analizom biljke otkrivena salicilna kiselina, jedan od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

  Sadrži još i aktivne materije od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, gorke materije, eterično ulje i alkaloid odoratin.

  Također, poznato je i da ljubičica pospješuje znojenje, mokrenje i pražnjenje crijeva, da blagotvorno djeluje na kožu, sistem za varenje i urogenitalni trakt. Odlično je sredstvo i za detoksikaciju organizma.

  Za liječenje ili preventivnu upotrebu, koristi se njen cvijet i list. Od cvijeta se pravi čaj koji je pouzdana pomoć kod bolesti disajnih organa – pomaže kod akutnog i hroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, prehlade i gripa, kašlja i promuklosti.

  Djelovanje ljubičice

  • ublažava infekcije
  • pomaže kod glavobolje i migrene
  • podstiče detoksikaciju organizma
  • smanjuje bolove
  • ublažava teskobu, strah i nesanicu
  • pomaže kod bolesti disajnih organa
  • med s ljubičicama jača imunitet

  Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripa i kao pomoć kod infekcija.

  Prikupite dvije šoljice cvjetova i pomiješajte ih u blenderu s jednom šoljicom meda i svježe iscjeđenim sokom od jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu kašičicu dnevno. Smjesu prespite u teglu i držite je u frižideru.

  Berba i sušenje

  Ukoliko želite iskoristiti ljekovita svojstva ljubičice preporučujemo da cvjetove, listove ili cijelu biljku berete tamo gdje nema saobraćaja ili drugih zagađivača. Berba počinje u proljeće, dok se korijen vadi u jesen. Ubrane dijelove ljubičice potrebno je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu. Možete ih dodavati u med, sirće, ulje, osušiti za čaja itd.

  Sirće s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

  Napunite teglu sa što više cvjetova. Dodajte bijelo vinsko sirće i ostavite da se cvjetovi natapaju 2-3 sedmice, uz svakodnevno protresanje! Procijedite i čuvajte u frižideru! Natopite sirćetom tkaninu ili vatu i koristite kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto!

  Sirup za olakšavanje bolesti disajnih organa

  Ukoliko vam je potrebna pomoć kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla, ili za otvaranje disajnih puteva ili kod rastvaranja sluzi, napravite sirup!. Potrebno je 36 gr suhih listova ljubičice, 1,2 l destilovane vode i oko 3 l meda.

  Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode! Ostavite da odstoji preko noći! Sljedećeg jutra zagrijte do ključanja i ostavite da tiho vri 15 minuta, procijedite! Izmjerite količinu preostale tečnosti i broj koji se dobili pomnožite s tri – tako ćete znati tačnu količinu meda koju treba da dodate tečnosti u posudi.

  Lagano zagrijte kako bi se med rastopio i smjesom napunite sterilne tegle. Sirup se koristi jednom dnevno, po jedna čajna kašičica. Čuvajte ga na hladnom mestu i potrošite tokom jedne godine! Jednom otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

  Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

  Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice uljem.

  Za njegovu pripremu potrebna je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litra maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje pet dana.

  Procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla!

  Čaj za smirenje

  Narodna medicina čaju od ljubičice pripisuje umirujuće djelovanje. Blagotvorni sastojci ljubičice čine je prikladnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa i glavobolje. Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke.

  Za 1 šoljicu čaja potrebno je:

  2,5 dcl vode
  2 kašičice osušenih i usitnjenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)
  kašika meda

  Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do ključanja! Čaj kuhajte 5 minuta, potom ga procijedite! Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šoljicu, 3 puta dnevno!


  Prvi darovi proljeća iz prirode koje možemo brati