Ljubušaci ostvarili najduži let paraglajderom unutar granica BiH

Bosanskohercegovački paraglajderi napravili su još jedan zanimljiv podvig – najduži let unutar granica BiH.

Foto: Paragliding klub Ljubuški

Branimir Mandić i Kristijan Medić, zaljubljenici u paraglajding iz Ljubuškog, letjeli su od hercegovačke kule u svom gradu do Nove Bile kod Travnika. Letjeli su u paru, jedan za drugim i državši se zajedno hrabro preletjeli preko Vrana i Ramskog jezera, a onda dalje sve do Nove Bile gdje ih je dočekala i ugostila jedna lokalna porodica.

Iz matičnog kluba u Ljubuškom čiji je sekretar Robert Hodžić, istakli su za Furaj.ba kako jesu prizori koje su doživjeli tokom leta oni koji se zaista ne doživljavaju svaki dan.

Prelet iznad Ramskog jezera; Foto: Paragliding klub Ljubuški

Podsjećamo, Paragliding klub Ljubuški jedan je od popularnijih u Bosni i Hercegovini za ljubitelje ovog ekstremnog sporta, naročito njihovo poletište zbog kojeg su postali svjetski poznati. Naime, nedavno smo objavili vijest kako je “Ljubuška kula” uz “Slovenske startove” ušla u top četiri paraglajderske destinacija na Balkanu. Također, ovaj sport je ovom hercegovačkom gradu dao jednu sasvim novu dimenziju i veliku prepoznatljivost i brend kako u regiji, tako i u cijelom svijetu.

https://furaj.ba/dev2/ljubuska-kula-u-top-cetiri-paraglajderske-destinacije-na-balkanu/


Svi koji su probali, znaju da letenje u hercegovačkom gradiću Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini.

Poletište Ljubuški-Kula nalazi se na južnoj strani padine na brdu Buturovica iznad grada, na 340 m nadmorske visine, a neposredno prije kule Herceg Stjepana. Na njega rado dolaze piloti iz cijele Evrope, ali i drugih kontinenata. Odavde se tokom godine poleti više od 1.000 puta što ih svrstava uz bok s top tri slovenska terena, dok iza sebe ostavljaju sva najfrekventnija poletišta u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i sl. Prilazni put do samog starta je jako dobar i moguće je doći vlastitim automobilom.

Polet s Ljubuške kule; Foto: Paragliding klub Ljubuški

Neslužbeno rade i usluge tandem letova, budući da licenciranje za tandem pilote u BiH trenutno ide jako sporo.

“Paragliding Ljubuški” trenutno radi na pripremi nekih sportskih aktivnosti kao što su Ljubuški Outdoor Festivala pod nazivom “Lj O F”, potom disciplina Precizno slijetanje “Kosača”, a nakon toga tradicionalno u septembru “Ljubuški Open”.

Foto: Paragliding klub Ljubuški

Inače, paragjlajderski klub u ovom gradu službeno postoji od 2016. godine, a paraglajdingom su se bavili i ranije. Trenutno klub broji oko dvadesetak članova i osim Ljubuškog, dolaze iz Opuzena, Makarske, Drvenika, Doboja…

Podsjećamo i da rekord leta van granica Bosne i Hercegovine drži Mirvad Zenuni, član kluba Extreme Sport iz Sarajeva i rekorder koji je letio od Trebevića do Srbije.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LJUBUŠKI – MJESTO GDJE JE KOSAČA LJUBOVAO

LET JE ČISTA EKSTAZA: NAJBOLJA MJESTA ZA PARAGLIDING U BIH

BLAGODAT CAZINSKIH PARAGLAJDERA: JEDAN OD NAJPOVOLJNIJIH TERENA ZA LET

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content