Lokacije u Bosni i Hercegovini koje su vas oduševile u 2020. godini

Kraj je godine i vrijeme je da sumiramo utiske! 

Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

Pripremila: Semra Hodžić

S obzirom na to da smo ove godine zbog restrikcija prilikom putovanja najčešće obilazili destinacije u Bosni i Hercegovini, svi smo otkrili fascinantna mjesta i lokacije, te spoznali kakvo bogatstvo mi imamo u svojoj domovini.

Pitali smo vas koje su vas lokacije u BiH oduševile u 2020. godini, a vaši odgovori bili su prilično impresivni.

Lukomir – najizoliranije selo u cijeloj BiH

Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

Živopisna Bjelašnica u svojim zelenim odajama na gotovo 1500 metara nadmorske visine krije najizoliranije selo u cijeloj BiH u kojem danas žive samo najhrabriji. Jedinstveno je po svojim kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća, od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

GORŠTACI LUKOMIRA

NEBO IZNAD KRAJOLIKA, LUKOMIR

LUKOMIR – POSLJEDNJE BOSANSKO SELO SNIMLJENO IZ ZRAKA

SELO LUKOMIR NA POŠTANSKOJ MARKICI BH POŠTE

Sokolov put na Romaniji – jedinstvena atrakcija u BiH

Sokolov put na Romaniji; Foto: Hedija Jamaković; IG: cvjeticujedan

Sokolov put na Romaniji; Foto: Hedija Jamaković; IG: cvjeticujedan

Na području Crvenih stijena na Romaniji ove godine je predstavljen novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije, pod nazivom Via Ferrata ili “Sokolov put”. Via Ferrata je namijenjena svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva. Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH. Prokrčene su i markirane pješačke staze do ferate, postavljena su dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno će upotpuniti boravak turista na ovom području.

Kanjon rijeke Cvrcke – fotografija koja je došla do Leonarda DiCaprija

Rijeka Cvrcka, fotografija koja je oduševila DiCaprija; Foto: Sead Šašivarević

Rijeka Cvrcka, fotografija koja je oduševila DiCaprija; Foto: Sead Šašivarević

Cvrcka je pravi dragulj prirode, smaragdno zelene boje, pitka u gotovo cijelom svom gornjem toku. Bogata je životom i nastanjena od autohtone mekousne pastrmke. Rijeka nije toliko popularna, ali je neprocjenjiv prirodni biser naše zemlje sa izuzetnim turističkim potencijalom. Naročito je vole ljubitelji kanjoninga zbog njenih brojnih vodopada, kaskada, strmih litica i prirodnih tobogana. Njenom dolinom je neprocjenjiv gušt za šetnju jer dužinu cijele pješačke staze prate pitoreskni, gotovo nestvarni pejzaži i autentične vodenice kojih je nekada tu bilo čak 30. Fotografiju koju gledate podijelio je i svjetski popularni glumac Leonardo DiCaprio pozvavši na borbu za spas bh. rijeka, a njen autor je bh. maestro Sead Šašivarević.

PRIČA O NASTANKU FOTOGRAFIJE RIJEKE CVRCKE KOJA JE ODUŠEVILA LEONARDA DICAPRIJA

Jezero Mašica – idealno mjesto za odmor

Jezero Mašica nalazi se u sklopu Parka prirode Tajan i nastalo  je prirodnim putem tako što je pregrađen lokalni potok, nakon čega je dodatno uređen i poribljen autohtonom potočnom pastrmkom. Radi se o prelijepom mjestu za aktivni odmor, specifičnom po tome što u šumi na 700 metara nadmorske visine možete uživati u ljepotama jezera. U ljetnom periodu je moguće kupanje.

Kazani kod Trnova – mjesto gdje Željeznica “ključa” kao u kazanu

Foto: S. Hodžić/Furaj.ba

Foto: S. Hodžić/Furaj.ba

Najpoznatije izletište u okolini Trnova su Kazani, prirodna atrakcija na rijeci Željeznici smještena u blizini mjesta Turovi, u podnožju planina Bjelašnice i Treskavice. Uređeno izletište, čista rijeka i nesputana priroda izuzetno su privlačni posjetiocima. Naime, na izletištu imate nekoliko šadrvana s klupama i stolovima i neobičan prirodni fenomen. Nedaleko od mjesta gdje Željeznica postaje rijeka, nakon nekoliko stotina metara mirnog toka, udubila je svoje korito duboko 10 metara, široko 2-4 m i dugo 150 m i napravila krečnjačku gredu – kazan, kroz koji voda pjeni, ključa baš kao u nekom velikom kazanu na vatri i zbog ove neobične pojave ljudi su ovo mjesto nazvali „Kazani”.

KAZANI KOD TRNOVA – MJESTO GDJE MORATE IZLETOVATI

Hajdučka vrata – najljepši vidikovac na bh. planinama

Svitanje na Hajdučkim vratima; Foto: Dženad Džino

Svitanje na Hajdučkim vratima; Foto: Dženad Džino

Iako je po jezeru dobio ime, najveći simbol Parka prirode Blidinje su Hajdučka vrata, prirodni fenomen smješten na istočnom dijelu planine Čvrsnica. Priču o karakterističnom prstenu u krečnjačkoj stijeni stvaranom vijekovima koji se nalazi na rubu kanjona Dive Grabovice sada već znaju svi. Hajdučka vrata se nalaze na 2000 m n/v, ime su dobila po hajducima i odredište su brojnih planinara, zaljubljenika u prirodu, kao i fotografa, koji odavde mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež, Prenj i napraviti neprocjenjive fotografije…  I svakako, jedan je od najljepših vidikovaca na bosanskohercegovačkim planinama koji postaje sve popularniji. Kao društveno odgovorni, želimo vam skrenuti pažnju, u svrhu zaštite ovog jedinstvenog prirodnog fenomena, da se prilikom posjete na Hajdučka vrata nikako ne penjete na prsten, jer ga tako možete oštetiti.

TOP 5 NAJLJEPŠIH DESTINACIJA ZA PLANINARENJE U BOSNI I HERCEGOVINI

PLANINARI PREPORUČUJU NAJLJEPŠE PLANINSKE STAZE U BOSNI I HERCEGOVINI

Hutovo blato – bosanska močvara

Foto: Fotobaza, Ajdin Kamber

Foto: Fotobaza, Ajdin Kamber

Hutovo blato, kao posljednja mediteranska močvara je predivna zelena oaza bogate i netaknute prirode sa velikim brojem endemičnih vrsta. Kako se nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji najveći je rezervat močvarnih ptica u regiji pa je i otuda simbolično, zaštitni znak Hutovog blata velika bijela čaplja. Prizor izgleda otprilike ovako. Iz vode vire prelijepi balončići, a duž cijelog kanala visoka trska i prelijepe brodice u kojima posjetici uživaju u fotosafariju. Dok plovite rijekom Krupom, Deranskim jezerom, osjećaj je prelijep. Tišinu skoro pa neprimjetno remete ptice i ostali životinjski svijet ovog predjela. U pojedinim djelovima golim okom mogu se vidjeti šarani kako plivaju, a poznato je da na tom području ima čak 22 vrste ribe, među kojima je jegulja i nova vrsta ribe prozvana knipovichija hutova. Hutovo Blato udaljeno je samo 5 km od Čapljine s jasnim putokazima postavljenim na cesti M-17.

Misteriozne kamene kugle u Zavidovićima

 

Rijetka je pojava kamenih kugli u svijetu. Uz Kostariku i Meksiko na listi zemalja u kojima su pronađene također je Bosna i Hercegovina, gdje je na jedanaest različitih lokacija općine Zavidovići otkriveno više od 50 kamenih kugli. Kao najveće nalazište u Evropi – lokalitet s više od 20 kugli – izdvaja se selo Grab-Mećevići, dva kilometra od Zavidovića, dok se u mjestu Podubravlje nalazi jedna, ali najmasivnija kamena kugla na svijetu: njen radijus se kreće između 1,20 do 1,50 metara, te se pretpostavlja da teži oko 35 tona.

Vodopadi Ilomske – slapovi u divljini Vlašića

Vodopad Ilomske

Vodopadi Ilomske, zaštićen prirodni pejzaž, nalaze se gotovo u divljini, odnosno u kanjonu na podvlašićkoj visoravni, udaljeni oko 2 kilometra od ušća ove rijeke u Ugar, u uskom kanjonu između gotovo okomitih Korićanskih stijena i sêla Márići i Đénići. Tu su Veliki i Mali vodopad, kao i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke. Sve više privlače pažnju planinara, turista i ribolovaca, a okomita stijena sa koje rijeka pada pogodna je i za alpinističke poduhvate. Pored vodapada, u gornjem i srednjem toku Ilomske nalaze se i dva slapa: jedan ispod pitoke Manatovac, koji je preusmjeren za vodosnabdijevanje Skender Vakufa, dok je Sinjac (ispod zaseoka Nikodinovići, sela Petrovo polje) omiljeno kupalište lokalne mladeži tokom ljeta.

Titov bunker u Konjicu – najmisterioznija građevina bivše Jugoslavije

Smještena nadomak Konjica, planina Zlatar je skoro pola vijeka čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Osim radnika koji su pažljivo birani i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji, za izgradnju bunkera koji bi služio u svrhu skloništa od atomske katastrofe, znala su samo četiri komandanta, a njihova imena i danas su misterija. Na prvi pogled, to su samo tri obične kuće smještene u carstvu hercegovačke prirode. Međutim, te kuće su desetinama godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u SFRJ. Kada uđete u objekt, već na prvom koraku naći ćete se u paralelnom svijetu, koji podsjeća na kulise naučno-fantastičnih filmova. Sagrađen je kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata, a osim toga bi funkcionisao i kao centar vojnih operacija.

Vrelo Miljacke – skriveni biser nadomak Sarajeva

Sudeći prema društvenim mrežama, ove godine mnogi su otkrili ovaj biser nadomak Sarajeva. Mnogima je bila malo poznata činjenica da je Miljacka nastala spajanjem Paljanske Miljacke ispod Jahorine i Mokranjske Miljacke ispod Romanije. Nekoliko kilometara istočno od Sarajeva u selu Dovlići, ove dvije rijeke se pretapaju u jednu – Miljacku. Glavno izvorište se nalazi na Ravnoj planini, samo dvadeset kilometara od Sarajeva, a tri kilometra od Pala. Bogat pitkom vodom, obložen sedrom i mahovinom, izvor je izvajan u najljepše oblike. Smješten je ispod zidina starog utvrđenja Gradina Pavlovića, a sastoji se od većih i manjih slapova i vodopada. Pažnju posjetitelja privlači i nacionalni spomenik Hadžišabanovića vila, kao i blizina olimpijske ljepotice Jahorine, te ostaci čuvene trase stare pruge Sarajevo-Užice. Posjetitelje oduševljava i pogled na paljansku kotlinu, a okruženje je idealno za dobar izlet, roštilj, sport i rekreaciju. 

Bosanska Krupa – krajiška ljepotica koja je dobila ime po djevojci

Bosanska Krupa; Foto: Općina BK

Bosanska Krupa; Foto: Općina BK

Još u antičko doba, u dolini smaragdnih rijeka Une i Krušnice živjela je, prema legendi, djevojka po imenu Krupana koja je sagradila tvrđavu Pset na brežuljku oko kojeg će kasnije niknuti grad. I baš zbog toga što je lijepa poput djevojke, tako se je i prozvala – Bosanska Krupa. Ovaj gradić na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u potpunosti je okružen očaravajućim prirodnim ljepotama, koje su okosnica turističke ponude u Bosanskoj Krupi. A o tome šta vidjeti u Bosanskoj Krupi već smo pisali – pročitajte na ovom linku!

Jezero Mandek – omiljeno mjesto za kupanje u Livnu

Jezero Mandek; Foto: Dron.ba/Printscreen

Foto: Dron.ba

Jezero Mandak ili Mandek je manje vještačko jezero smješteno ispod zapadnih obronaka planine Tušnice kod Livna. Zimi uglavnom bude zaleđeno, ali već s dolaskom proljeća na njemu se mogu vidjeti ribolovci jer je jezero izuzetno bogato ribom. Ljeti je pogodno za kupanje, stoga ga već s prvim vrućinama rado posjećuju svi kupači koji znaju za njegove ljepote.

Slikovito selo Ledići u podnožju Bjelašnice

Foto: Furaj.ba

Ugniježdeno na padinama olimpijske planine Bjelašnice i Treskavice, tridesetak kilometara udaljeno od Sarajeva, smjestilo se i slikovito selo Ledići. Selo će vas oduševiti već kod prve posjete jer je šaroliko i bogato pitkom izvorskom vodom, prelijepim vrelima, vodopadom, divnim pašnjacima i prostranstvima. Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti. Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te se često mogu vidjeti izletnici koji beru ljekovito bilje kako bi u zimskim danima imali čaj. Tokom posjete selu Ledići možete posjetiti Husrembegova vrela, Senabot – prirodni izvor okružen mostićima i potočićima koji pristižu sa svih strana i kojeg zovu još i “malo vrelo Bosne”, te polje u blizini na kojem se nalazi nekropola stećaka. I naravno, preporučujemo da se odmorite u Planinarskom domu “Planinski biser”.

Šatorsko jezero – prirodni biser na planini Šator

Kampovanje na Šatorskom jezeru; Foto: Marin Mamuza

Foto: Marin Mamuza

Šatorsko jezero je ledničko jezero na nadmorskoj visini od 1.488 m u podnožju istoimene planine, koja spada u planinski lanac Dinarida. Jedno je od najljepših planinskih jezera u Bosni i Hercegovini i nalazi se pod zaštitom od posebnog interesa. Jezero je opkoljeno sa sjeverne, istočne i južne strane padinama i vrhovima Velikog i Malog Šatora i Babine Grede. Te se impresivne klisure dižu od samog jezera sa visinskom razlikom od preko 400 metara. Naročitu sliku pružaju takozvani Vražji Vrtovi na Babinoj Gredi. Sve ove padine obrasle su klekovinom bora, a na sjevernim ekspozicijama nalazi se vrlo rijetka i zaštićena vrsta runolist. Naročito je omiljeno među kamperima.


Među brojnim lokacijama koje su vas oduševile ove godine nalaze se i već dobro poznate:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content