Lokalci preporučuju: Šta vidjeti u Maglaju

Grad platana, papira, sporta, bogatog kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota u koji ćete se sigurno ponovo vratiti nakon što posjetite njegove znamenitosti.

Čabrina kafana, slikar: Fuad Čičkušić

Maglaj, mali grad na obali Bosne, u srcu Bosne i Hercegovine, u pisanim dokumentima prvi put se pominje već 1399. godine u Povelji kralja Stjepana Ostoje, a zvanično, po svome imenu Maglaj 1408. godine u Povelji Ugarsko-Hrvatskog kralja Zigismunda i to pod nazivom „SUB CASTRO NOSTRO MAGLAJ“ ( „Pod starom tvrđavom Maglaj“).

Autor: Samir Ustalić

Foto: Adnan Šahman

Postoji legenda o samom gradu, odnosno njegovu imenu, a ona kaže da su stare Maglajlije skakale s Gradine u maglu misleći da je pamuk (vuna), a sada smo pitali gostoljubive lokalce šta je to posebno u ovom malom gradiću.

Ahmed Muminović, vlasnik berbernice „Brico“

Ahmed Muminović

Merak, rahatluk, nostalgija za starim vremenima, tragovi prošlosti, historija, kultura, tradicija… Mnogo riječi mi navire na um kada opisujem biser i simbol Maglaja – stari dio grada, koji se nalazi na istočnoj obali rijeke Bosne ili što bi mi lokalci rekli „preko mosta“. Fazli-pašina džamija, Uzeirbegov konak, Kalavun Jusuf-pašina (“Kuršumlija”) džamija (1560. godina) i Sukija džamija ponosno prkose vremenu i čekaju svoje nove posjetioce. Posebno se ističe Gradina (14 st.) sa svojom kulom i bedemima koji stoljećima čuvaju svoj grad i stražare nad njim. Neki od spomenika se nalaze na spisku nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, ali svaki od njih ima svoju prošlost, priču i zasigurno će ostaviti neizbrisivi trag kod svakog turiste.

No, ono što će posebno dojmiti svakoga jesu mještani ovog dijela grada, posebno oni stariji, koji će vas s radošću uputiti na svaku od znamenitosti i usput ispričati neku priču ili legendu. Tek će te tada upotpuniti pravu sliku o Starom gradu. Nažalost, dobro poznata Čabrina kafana sa svojom stogodišnjom tradicijom, nije mogla odoljeti nedaćama koje je donijela kriza prouzrokovana COVID-om. Nadam se da će novi val posjetitelja ovog dijela grada biti uzrok da se ponovo otvore vrata ove kafane te zaigra tavla, šah, domine i popije dobra kahva, čaj ili limunada.

Maida Hadžizulfić, profesorica bosanskog jezika u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“

Šetalište u Maglaju; Foto: Samir Ustalić

„Novi“ dio grada, lijeva obala rijeke Bosne, počeo se izgrađivati i nicati znatno kasnije, tako da je danas Maglaj lijepi mali grad, prepun zelenila, parkova, s višestoljetnom alejom platana (simbol grada), lijep i urban grad. Putniče namjerniče, ti koji odlučiš posjetiti Maglaj i upoznati njegove ljude, preporučujem ti da najprije prošetaš novom šetnicom kraj obale Bosne (nastalom poslije nemilih poplava iz 2014. godine), sjedneš na jednu od brojnih klupa i osjetiš spoj starog i novog, jer s tog mjesta dobro ćeš vidjeti sve ljepote starog Maglaja, iako se nalaziš u „novom“ dijelu grada. Tu privilegiju imaju rijetki, pa uživaj!

Na samom šetalištu nalazi se Delibegov han (19. st), obnovljen 2013. godine; iako je u davna vremena imao drugu svrhu i namjenu, danas je svojevrstan muzej u kome se održavaju brojne kulturne svečanosti.

Delibegov han, Foto: Alen Čamić

Malo niže nalazi se prelijep gradski park s fontanom, u čijoj blizini je jedna od najljepših biblioteka u BiH. Tu se nalazi i jedan stećak, pretpostavlja se iz perioda 12/15. stoljeća pronađen na lokaciji Smajlovac, kao i zanimljiva kamena kugla, pronađena 1979. godine u tunelu Sikola nadomak Maglaja, a procijenjena starost joj je 12.000 godina.

Crkva sv. Leopolda Mandića

Nastaviš li dalje šetati našim gradom, uživat ćeš u šumu stoljetnih platana, koji se protežu alejom duž cijelog Maglaja. U strogom centru grada naići ćeš na prelijepo zdanje Vali Recep Yazicioglu džamije, izgrađene savršenom kombinacijom tradicionalnog i modernog stila, koju su podigli prijatelji našeg grada iz Turske. S jedne strane džamije je crkva Sv. Leopolda Mandića (1979. godina), a s druge strane crkva Sv. Ilije Proroka (historijski spomenici, 1906-1908. godina) izgrađena u duhu historicizma. Maglaj je, pored Sarajeva, jedini grad u BiH u kojem se tri bogomolje (pravoslavna i katolička crkva i džamija) nalaze na udaljenosti manjoj od 100 metara vazdušne linije (u Sarajevu se među njima nalazi još i jevrejska sinagoga).

Adi Softić, evropski omladinski ambasador regije Zapadni Balkan iz oblasti kulture

Adi Softić

U Maglaju svima i u svako doba godine uvijek preporučim izlet u Rakovac koji se nalazi tek 20 minuta vožnje od strogog centra grada. Rakovac i cijeli kraj pod Ozrenom bogati su izvorima čiste vode tako da uz ugodnu šetnju u ljetnim mjesecima imate priliku svako malo zastati nasuti vode, ubrati divlje jabuke i osvježiti se na jednom od mnogobrojnih virova sa nerijetkim i prekrasnim slapovima. Idealna lokacija za porodično druženje ili pak sa prijateljima svakako su Bukovi ka kojim će vas lokalno stanovništvo rado uputiti.

Za one željne novih iskustava preporučujem turu biciklom, pješačenje ili pak vožnju preko Rakovca gdje možete posjetiti pećinu Megara i nastaviti put Kraljice gdje vas put vodi na Gostilj i Okolišta susjedne nam općine sa sadržajima kao što su paraglajding i farma zaštićenih jelena lopatara. Bogatstvo jesu i česti lovački ljetnikovci gdje možete predahnuti sa obe strane ovog kraja. Jedini nedostatak ovog bisera prirode jeste oštećena putna infrastruktura, no uz oprezno kretanje iskustvo je zlata vrijedno.

Benjamin Čičkušić, rukometaš

Benjamin Čičkušić s porodicom

Životni put svakog profesionalnog sportiste, a i radnika općenito, je težak, mukotrpan i pun odricanja. Svaki trenutak u mom najdražem Maglaju iskoristim da se odmorim. Nakon napornog rada neophodno je odvojiti vrijeme za „punjenje baterija“ i uživanje sa porodicom i prijateljima, a izletište Bistrica je idealno mjesto za to. Na 4 km od Maglaja, u pravcu Doboja, u mjestu Poljice skrenut ćete lijevo prema ovom izletištu i utonuti u prekrasno područje okruženo borovom šumom i rijekom Bistricom. Ubrzo ćete doći do samog izletišta gdje možete ostaviti auto i uživati u čarima prirode.

Za one koji vole šetnju u prirodi preporučujem da svoj put odatle nastave kroz selo Oruče sve do Planinarskog doma „Ošve“. Cijelim putem će vas pratiti klupe za predah sa izvorištima vode. Za one koji se odluče prenoćiti ili organizovati druženja i kampovanje, Planinarski dom „Ošve“ nudi zadovoljavajući sadržaj.

Benjamin Šahinović, sekretar RK „Maglaj“

Benjamin Šahinović

Ukoliko volite vrijeme provesti u prirodi te uz zabavu i sport odmoriti od svakodnevnih briga i obaveza, preporučujem vam da posjetite Sportsko-rekreativni centar “Oaza mira” u Galovcu kod Novog Šehera, udaljen 12 km od Maglaja. Svaki posjetilac će naći zanimaciju za sebe, počevši od više sportsko-rekreativnih sadržaja, tj. terena za nogomet, odbojku u pijesku, basket, tenis, stolni tenis i boćanje, pa do sadržaja za one najmlađe: ljuljačke, klackalice… Ako pak niste raspoloženi za igru u sklopu SRC-a se nalazi prostor za roštiljanje i zabavu.


Svrati, putniče, i uživaj u našim lijepim parkovima, na našim izletištima (Bistrica, Rakovac…), popij kafu sa dobrim i susretljivim Maglajlijama i kupi suvenir našega grada da ti ostane, nadam se, u lijepom sjećanju. Uživaj i vrati nam se opet!


Zato što jedan članak nije dovoljan…

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U FOJNICI

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content