Lokumi

Zavisno od načina pripreme tijesta, ali i regije u kojoj se pripremaju, ovi ukusni “hljebčići” imaju različita imena, pa se osim iza uobičajenog imena uštipak kriju i iza naziva lokumi ili peksimeti.

Za razliku od uštipaka, lokumi su puno jednostavniji, lakši i brži za pripremu, jer se tijesto ne mora dizati. Mogu se poslužiti kao predjelo, užina ili pak zaseban obrok, slatki ili slani, s prilozima ili bez, zavisno od vaših želja.

Potrebno:

-2 jaja

200 ml jogurta (razrijediti sa mlakom vodom)

-1 prašak za pecivo

-brašno po potrebi (oko 450g)

-malo soli

Priprema:

Od svih sastojaka u zdjeli zamijesite mekano glatko tijesto (može i mikserom), a kad se tijesto prestane lijepiti za ruku i zdjelu, oblikujte od njega loptu. Stavite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga na oko ½ cm debljine i režite u koce, trokute ili čašom odvajajte krugove.

Zagrijati 2 prsta ulja u šerpi i spuštati lokume u vrelo ulje, kada porumene, okrenuti ih na drugu stranu, a potom vaditi u tanjir. Prilikom prženja se napušu i veoma brzo porumene, jer im je kora tanka.

Mogu se jesti samostalno, uz sir, kajmak, pavlaku, džem….

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content