Zavisno od načina pripreme tijesta, ali i regije u kojoj se pripremaju, ovi ukusni “hljebčići” imaju različita imena, pa se osim iza uobičajenog imena uštipak kriju i iza naziva lokumi ili peksimeti.
Za razliku od uštipaka, lokumi su puno jednostavniji, lakši i brži za pripremu, jer se tijesto ne mora dizati. Mogu se poslužiti kao predjelo, užina ili pak zaseban obrok, slatki ili slani, s prilozima ili bez, zavisno od vaših želja.
Potrebno:
-2 jaja
–200 ml jogurta (razrijediti sa mlakom vodom)
-1 prašak za pecivo
-brašno po potrebi (oko 450g)
-malo soli
Priprema:
Od svih sastojaka u zdjeli zamijesite mekano glatko tijesto (može i mikserom), a kad se tijesto prestane lijepiti za ruku i zdjelu, oblikujte od njega loptu. Stavite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga na oko ½ cm debljine i režite u koce, trokute ili čašom odvajajte krugove.
Zagrijati 2 prsta ulja u šerpi i spuštati lokume u vrelo ulje, kada porumene, okrenuti ih na drugu stranu, a potom vaditi u tanjir. Prilikom prženja se napušu i veoma brzo porumene, jer im je kora tanka.
Mogu se jesti samostalno, uz sir, kajmak, pavlaku, džem….