Lokumi

    Lokumi

    Zavisno od načina pripreme tijesta, ali i regije u kojoj se pripremaju, ovi ukusni “hljebčići” imaju različita imena, pa se osim iza uobičajenog imena uštipak kriju i iza naziva lokumi ili peksimeti.

    Za razliku od uštipaka, lokumi su puno jednostavniji, lakši i brži za pripremu, jer se tijesto ne mora dizati. Mogu se poslužiti kao predjelo, užina ili pak zaseban obrok, slatki ili slani, s prilozima ili bez, zavisno od vaših želja.

    Potrebno:

    -2 jaja

    200 ml jogurta (razrijediti sa mlakom vodom)

    -1 prašak za pecivo

    -brašno po potrebi (oko 450g)

    -malo soli

    Priprema:

    Od svih sastojaka u zdjeli zamijesite mekano glatko tijesto (može i mikserom), a kad se tijesto prestane lijepiti za ruku i zdjelu, oblikujte od njega loptu. Stavite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga na oko ½ cm debljine i režite u koce, trokute ili čašom odvajajte krugove.

    Zagrijati 2 prsta ulja u šerpi i spuštati lokume u vrelo ulje, kada porumene, okrenuti ih na drugu stranu, a potom vaditi u tanjir. Prilikom prženja se napušu i veoma brzo porumene, jer im je kora tanka.

    Mogu se jesti samostalno, uz sir, kajmak, pavlaku, džem….