“Los Angeles Times” svrstao BiH među top 10 turističkih destinacija u 2020.

Ugledni američki list “Los Angeles Times” svrstao je Bosnu i Hercegovinu na listu 10 mjesta u svijetu koju bi turisti trebali posjetiti u 2020. godini.

– Rat u Bosni i Hercegovini završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija Bosne i Hercegovine započela je novo poglavlje s povećanjem turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine dolazak turista povećao se za 11 posto, na 1,2 miliona posjetitelja. Težište je Sarajevo, glavni grad čiji stari dio uključuje crkve, sinagoge i džamije koje datiraju od prije nekoliko stoljeća. Žičara do planine Trebević, mjesta održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, uništena je u borbama ranih 90-ih godina, a ponovo je otvorena 2018. – piše “Los Angeles Times”.

Osim Sarajeva, LA Times savjetuje i posjetu Mostaru i Međugorju.

“Stari most u Mostaru izgrađen je u 16 stoljeću, uništen 1993. godine i ponovo sagrađen 2004. godine. Ovo je veoma popularna destinacija na stotinjak kilometara udaljenosti od Sarajeva na kojoj se ljeti održavaju sjajni muzički festivali, a u augustu možete prisustvovati i skokovima sa Starog mosta”, navedeno je u tekstu.

Na listi 10 destinacija koje bi turisti trebali posjetiti nalaze se i Kairo u Egiptu, Međunarodni park mira Waterton-Glacier (SAD i Kanada), Kostarika, te destinacije u Japanu, na Maldivima, Švedskoj, Kanadi, Velsu i Vašingtonu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content