Low cost avioprijevoznici

Kako samo ime kaže, riječ je o aviokompanijama koje nude letove po značajno nižim cijenama nego što je to uobičajno, naravno morate pratiti upute ukoliko želite da platite što manje. Bit je u tome da morate što prije kupiti kartu, od 3 do 4 mjeseca prije, kao i birati termine putovanja koji nisu atraktivni, što znači nikako za vikende, praznike i blagdane.

Foto: Wizz air – Furaj.ba

Zašto su toliko jetiniji?

Kupovina karata se odvija online, a u avionu hrana, piće, i ostali dodatni sadržaji se naplaćuju. Uglavnom slijeću na manje aerodrome koji su udaljeniji od gradskog središta, pa im je i taksa po tom pitanju značajno manja. Dosta pažnje treba obratiti na veličinu, težinu i količinu prtljage jer se nerijetko događa da prtljagu platite više nego što ste platili avionsku kartu, tako da dosta putnika preferira ručnu ili kabinsku prtljagu koja je besplatna ali mora imati određene dimenzije.

Kako do karte?

Kada platite avio kartu dobićete e-mail ili SMS (kako izaberete) koji sadrži broj  rezervacije, datum putovanja, destinaciju i sl. Ukoliko ste kao opciju izabrali E-mail, možete da ga odštampate ukoliko imate štampač ali ni to nije neophodno. Možete samo da zapišete date parametre i pojavite se na aerodromu gde ćete prilikom čekiranja, uz neophodnu identifikaciju dokumentom sa slikom (pasoš) dobiti avio kartu.

U Evropi postoji mnogo low cost avio kompanija. Iz Londona leti 29 low cost avio kompanija, iz Rima 20 a iz Praga 14.

Od low cost avioprijevoznika za Sarajevo leti i Pegasus Airlines koji je nedavno uveo svoj low-cost model , a za Hrvatsku lete Germanwings Easy Jet, Flybe, Wizzair, Ryanair… Iz Beograda trenutno lete niskobudžetne avio kompanije Wizzair, Fly Niki, Germanwings i Norwegian Air Shuttle.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content