Lukomir dobio himnu: Ima jedna bajka koja traje

  Lukomir dobio himnu: Ima jedna bajka koja traje

  Posljednje autohtono i najviše selo u Bosni i Hercegovini – čuveni Lukomir na Bjelašnici dobio je svoju himnu.

  Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

  Lukomirsku bajku koju traje izvodi Planinčić Samir, a himna je nastala u njegovom aranžmanu.

  Poslušajte:

  Priča je to koju je započeo nagrađivani bh. fine-art landscape fotograf Sead Šašivarević koji je u septembru 2020. godine organizirao u Lukomiru školu fotografije. Od tada Sead piše bajku koja traje…

  Njegova fotografija Lukomira objavljena je na poštanskoj markici BH Pošte povodom Svjetskog dana turizma jer najvjerodostojnije prikazuje Lukomir i ispunjava sve druge uslove za realizaciju ostalih obilježja.

  Podsjećamo, Lukomir je posljednje autohtono bosansko selo smješteno na olimpijskoj planini Bjelašnica, na 1.500 metara nadmorske visine, koje iz godine u godinu postaje sve popularnije. Jedinstveno je po svojim kamenim kućama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Zidovi su načinjeni od kamena i imaju male prozore. U selu se nalazi oko 50 kuća, od kojih je 20 još uvijek naseljeno.

  U Lukomiru se već nekoliko godina živi sezonski. Od maja do oktobra seljani se bave zemljoradnjom i stočarstvom, a zimi se spuštaju s planine, jer se tada selu ne može pristupiti zbog višemetarskih nanosa snijega.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  SEAD ŠAŠIVAREVIĆ: FOTOGRAFIJAMA ISPISUJE BAJKE

  SELO LUKOMIR NA POŠTANSKOJ MARKICI BH POŠTE

  GORŠTACI LUKOMIRA

  NEBO IZNAD KRAJOLIKA, LUKOMIR

  LUKOMIR – POSLJEDNJE BOSANSKO SELO SNIMLJENO IZ ZRAKA