Magija Adventa u Jajcu

Vitezovi kraljevskog grada Jajca, udruge Stjepan Tomašević i Hrvoje Vukčić Hrvatinić i HKD Napredak Jajce uz Turističku zajednicu Jajce glavni su krivci za adventsku magiju koja čarobnim prstima u decembarskim vikendima za obraz štipne svaku tačku grada pored vodopada. 

Foto: Samed Žužić

Mirisni i kreativni, razigrani i raskošni, lijepi za uho i neodoljivi za oko – ukratko bismo opisali ono što čeka stanovnike kraljevskoga grada na dvije rijeke i putnike namjernike koji se u danima koji prethode najvećem katoličkom prazniku Božiću i koji dan kasnije Novoj godini, nađu u Jajcu na Adventu Veselje ti navješćujem

Ove se godine adventski grad vraća u centar, među gradske čuvarice – dvije kamene kapije. Adventska svijeća zapaljena je 3. decembra, nakon čega je prema adventskom gradu krenuo prepoznatljivi znak Jajca – limena muzika Vatrogasnog društva, gdje su se muzičari, zajedno sa građanima Jajca i njihovim gostima počastili slasticama i ugrijali toplim čajem.

Foto: TZ Grad Jajce

Već narednog vikenda otvoren je adventski sajam pa je uz sok, čaj, keks i slatkiše blistavim lampicama, koje lijepe osmijehe na lica, okićen bor u adventskom parku. 

Prigodne programe pripremili su učenici osnovnih škola, ali i najmlađi iz jajačkih vrtića. 

Naredne vikende, sve do Božića, obilježit će adventski sajam, sa ukrašenim kućicama, Deda Mrazovima, medenjacima, jaslicama i snijegom. Nadamo se pravom snijegu, ali ako ga ne bude, za čaroliju i zimski štih sasvim je dobar i vještački. Važni su raspoloženje, vjera i magija. 

Foto: TZ Grad Jajce

Nastup Napretkovog zbora Nikola Šop održat će se 15. decembra, dok će se u Domu kulture 17. decembra uvečer održati Dječji Božić. Za zabavu u petak navečer pobrinut će se Innuendo band, koji će na platou u centru grada 22. decembra održati koncert za sve generacije.

Dan kasnije u Domu kulture održat će se tradicionalni Napretkov božićni koncert, dok će Veliki crkveni zbor svojim sugrađanima pokloniti koncert 29. decembra.

 

Od 17. do 30. decembra u Gradskoj sportskoj dvorani igrat će se utakmice Božićnog malonogometnog turnira. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content