Maglić – planina s najvišim vrhom BiH

BiH Bucket List Challenge

Izazov #27 – Pogledaj srce sa visine

Najviši vrh Bosne i Hercegovine je Maglić, koji se nalazi na dinarskoj planini istog imena. Smešten je na granici sa Crnom Gorom i doseže visinu od 2.386 metara nadmorske visine.

Fotografija: Muamer Drugovac, Udruženje Avantur

Zaštićeno područje

Planina Maglić se nalazi oko 20 kilometara jugozapadno od Foče i okružena je prirodnim barijerama. Na zapadu je rijeka Sutjeska, na jugozapadu se prostire planina Volujak, dok se na sjeveroistoku prostiru rijeke Drina i Piva. Na jugoistoku se nalazi planina Bioč. Ova impresivna planina je dio Nacionalnog parka Sutjeska.

Ime je vjerovatno dobila po maglovitom plaštu koji je često obavija, ali kojeg kada skine otkriva sve tajne svojih planinskih visova radoznalim planinarima.

Planina je prekrivena bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja granica šume se nalazi na oko 1.600 metara nadmorske visine, iznad koje se prostiru pašnjaci, brojni grebeni i visovi. Među njima su najpoznatije visoravni poput Vučeva (s vrhom Crni Vrh), Rujevca, Sniježnice (Snježnice), Prijevora i Mratinjske Gore.

Područje oko planine i njene padine obiluju vodom, s mnogobrojnim izvorima. Jedan od najizdašnijih izvora je Carev Do, koji nikada ne presušuje.

Na Magliću se nalazi Perućica, najveća prašuma u Evropi. Također, tu se nalazi i veliki cirk Urdeni dolovi, a poseban prirodni fenomen je Trnovačko jezero smješteno na 1.517 metara nadmorske visine, koje je prirodni fenomen u obliku srca.

Pogledajte kako izgleda njegov najviši vrh u fascinirajućem videosnimku produkcije Dron.ba:

Pogled na Trnovačko jezero
 

Fotografija: Muamer Drugovac, Udruženje Avantur

Sa vrha Maglića vidi se srcoliko Trnovačko jezero, koje očarava svojom ljepotom i prirodom.

Jezero se inače nalazi u Crnoj Gori uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, no kako ste u srcu prirode, ne treba vam pasoš jer na putu do njega ne prelazite granicu, jednostavno prođete pored table koja razdvaja naše dvije države.

Do jezera vam je potrebno dva sata šetnje od Prijevora. Trebate platiti taksu od 1 euro/2 KM pri samom dolasku na jezero rendžeru Parka prirode Piva – čika Milošu. Kod njega također možete popiti kafu ili sok ali očekujte skuplje cijene jer kao što možete zamisliti nije lako prenijeti namirnice do lokacije. Svakako ponesite peškire i kupaće kostime jer je jezero veoma ugodno za kupanje a definitivno vrijedi ponijeti i ležaljke,

Važno je imati adekvatnu planinarsku opremu, dovoljno hrane, vode i proučiti vremenske uvjete prije nego krenete na uspon. Također se preporučuje da imate iskustvo u planinarenju ili da se pridružite vodiču ili iskusnom planinaru za sigurnost i orijentaciju tokom uspona.

Perućica

Na Magliću se nalazi i najpoznatija među prašumama u našoj zemlji – Perućica, za koju naučnici kažu da je stara 20.000 godina. Ova raskošna, zelena oaza predstavlja utočište za medvjede, jelene, divokoze, vukove i desetine drugih životinjskih i biljnih vrsta.. Najvrednija je niska bisera na đerdanu prirodnog blaga Nacionalnog parka Sutjeska, te strogo zaštićen rezervat koji se nalazi na tentativnoj listi UNESCO-a. Duboko u njenim šumama, na rijeci Perućici ukras je prirode, njen geomorfološki spomenik – vodopad Skakavac. Visok je preko 70 metara, čaroban u svom padu. U njenom podnožju smješteno je i Trnovačko jezero. Perućica je samoobnavljajuća prašuma. Odnosno, ako drvo padne, niko ga ne uklanja niti pomjera, nego na mjestu gdje je palo ostaje sve dok ne istruhne.

Kako doći?

Do vrha Maglića moguće je doći sa četiri strane. Planinska visoravan Prijevor (1668 mnv) je jedan od najljepših vidikovaca u Nacionalnom parku „Sutjeska“ i polazna tačka uspona na Maglić, na kojoj se također može i kampirati ili prespavati u katunima,  koji su opremljeni za udoban i komforan višednevni boravak.

 
Izazov #27 – Pogledaj srce sa visine

Napomena: Dozvoljeno je objaviti fotografiju na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete fotografiju koja dokazuje da ste bili na vrhu Maglića.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content