Mahir Hadžić dobio prestižnu svjetsku nagradu iz matematike

Univerzitet u Cambridgeu proglasio je dobitnike svoje najstarije i najprestižnije nagrade.

Nagradu Adams svake godine zajedno dodjeljuju Matematički fakultet i Univerzitet St John’s britanskim istraživačima, mlađim od 40 godina, koji rade prvoklasno međunarodno istraživanje matematičkih nauka.

Nagradu koja se dodjeljuje već 150 godina nekom od matematičara baziranim u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske za vrhunska postignuća u matematici ove godine dobio je bosanskohercegovački matematičar Mahir Hadžić.

Nagradu Adams (Adams Prize) svake godine zajedno dodjeljuju Matematički fakultet i Koledž St John’s koja se više od 150 godina dodjeljuje u matematičkim naukama.

Ovogodišnja tema bila je “Evolucijske jednačine”, a nagrada je zajednički dodijeljena profesoru Mahiru Hadžiću i profesoru Jeffreyu Galkowskom, obojica sa Univerziteta u Londonu.

Ime dr. Mahira Hadžića tako se našlo među imenima najpoznatijih svjetskih matematičara i fizičara, dobitnika Adamsove nagrade, među kojima su James Clerk Maxwell, William Hodge, Subrahmanyan Chandrasekhar, Mohammad Abdus Salam, Stephen Hawking, Roger Penrose i mnogi drugi poznati svjetski naučnici koji su nagradu dobili u vrijeme dok su bili predavači na britanskim univerzitetima.

Profesor Richard Kerswell, predsjedavajući sudija za nagradu Adams, rekao je za Hadžića:

“Profesor Hadžić radi na rigoroznoj analizi nelinearnih parcijalnih diferencijalnih jednačini fokusirajući se uglavnom na nevidljivu dinamiku stišljive tekućine. On je sa svojim saradnicima (npr. Jangom) imao značajnu ulogu u razvoju i primjeni novih alata za proučavanje postojanja globalno-vremenskih rješenja (kao što je egzistencijska teorija širenja stišljivih tokova) i stvaranju konačnih vremenskih singulariteta (npr. kao gravitacijski kolaps zvijezda u konačnom vremenu)”, naveo je u obrazloženju nagrade.

Sudeći po spisku dobitnika Adamsove nagrade, Hadžić je prvi matematičar s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio ovo visoko naučno priznanje.

Nagrada Adams nazvana je po matematičaru Johnu Couchu Adamsu. Trenutno vrijedi oko 15.000 funti. Adamova uloga spominje se u otkriću planeta Neptun, izračunavanjem razlika u orbiti Urana.

Inače, Mahir Hadžić rođen je u Zvorniku. Kao devetogodišnjak je sa roditeljima i bratom protjeran iz Zvornika, u aprilu 1992. godine, odakle je otišao u Split. S bratom je za vrijeme osnovne škole bio prvak Hrvatske u matematici, a kasnije su sa matematičkih olimpijada donosili medalje u BiH.

Studije matematike završio je u Beču i Brown univerzitetu u SAD-u. Tri godine bio je postdoktorant na čuvenom MIT –u u Bostonu, nakon čega se vraća u Evropu na poziciju predavača na Kings Koledžu u Londonu (King’s College London).

Nedavno je promoviran u redovnog profesora Univerzitetskog Koledža u Londonu (University College London).

Njegovi naučni radovi iz matematike objavljivani su u najprestižnijim svjetskim matematičkim žurnalima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content