Maida Kušljugić: Od nezaposlenosti do vlastite firme

Kako u moru nezaposlenih pronaći posao? Neki bi samo čekali i nadali se da će kad-tad dobiti potvrdan odgovor od poslodavca, no naša sagovornica nije željela gubiti dragocjeno vrijeme, te je stvar uzela u svoje ruke.

Razgovarala: Ivona Čolić

Jasan cilj preduslov za uspješan rezultat

Maida Kušljugić, diplomirani inženjer tehnologije, nakon što je ostala bez posla i bezuspješno tragala za novim zaposlenjem shvatila je da treba nešto poduzeti. “Moram promijeniti pristup, napraviti projekt koji je kvalitetan ali koji ja sama mogu finansirati i koji je u suštini vezan uz moju struku” – bile su prve misli naše sagovornice. “Često sam razgovarala sa ljudima koji su se žalili da imaju alergijske reakcije i druge probleme sa kožom zbog korištenja jakih sredstava za ličnu higijenu”, te joj nije dugo trebalo da svoje misli pretoči u djela. Odlučila je započeti izradu prirodnih, kvalitetnih sapuna pod nazivom Hygia.

Kokosovo ulje – nezaobilazan sastojak kozmetičkih proizvoda

Sve češće nailazimo na ručno rađene sapune u koje veliki broj ljudi polaže mnogo više povjerenja nego u industrijske sapune. Maida nam objašnjava kako su za proizvodnju sapuna osnovni hladni i topli postupci. Kako topli postupak rezultira tečnim sapunom, ona naglašava da najčešće koristi hladni postupak proizvodnje kako bi dobila čvrste sapune koje obično pravi u raznim oblicima.

Najljepše u ovom poslu je što možete pustiti mašti na volju, sami birate sastojke i mirise, kreirate oblike koji se vama sviđaju, pa je cijela priča oko sapuna i njihove izrade prilično personalizirana.

Biram različite vrste ulja: maslinovo, palmino, kokosovo, bademovo ili ricinusovo. Uz to sirovine potrebne za proizvodnju su puter (shea i kakao), soda i destilovana voda. Za neodoljive mirise dodajem eterična ulja poput onog od mente, čajevca, vanilije ili ruže. Sve nabrojano koristim u većini sapuna, a različitost pravi odnos navedenih komponenti koje mijenjam u pojedinim sapunima.” No, ono što je prepoznatljivo u radinosti Hygia je primjesa kokosovog ulja, jer smatra da bez njega nema dobrog sapuna.

Najvažnija je kvaliteta

Iako se čini vrlo jednostavno, bilo je potrebno preći dug put kako bi sapuni Hygia postali toliko popularni da ih osim putem facebook stranice HYGIA sapuni Sarajevo goo.gl/Rae8qV , možete kupiti i u apotekama Al Hana, Faveda, Lor, Lotus, Al Tawil, te prodavnici zdrave hrane Špajz. Do tada bilo je potrebno pronaći najbolji omjer sirovina koji će činiti savršen sapun. Maida kaže kako su joj prvi ukazali povjerenje i isprobali sapune članovi porodice. “Tek kada su oni bili zadovoljni počela sam sapune poklanjati prijateljima. Njihovi pozitivni komentari dali su mi podstrek da idem dalje”.

Predana poslu bila je od samog početka, ali ističe kako joj više posla donosi i veću odgovornost, te mnogo vremena posvećuje učenju, nadogradnji znanja i poboljšanju kvaliteta.

Pravim sapune koje bih i sama željela da kupim. Naravno, zahtjevi kupaca su različiti, ali najvažnija je kvaliteta koja se ogleda u funkcionalnosti i blagom efektu na našu kožu, odnosno da nije agresivan i ne izaziva alergijske reakcije.”

U ponudi možete pronaći sapune za bebe, sapun za masnu kožu sklonu aknama, zatim Shea butter za suhu i osjetljivu kožu, kao i univerzalan sapun, sa eteričnim uljem melise namijenjen svim tipovima kože.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content